„Split je grad s nizom zaboravljenih projekata, mrtvih kapitala. Jedan od takvih gradskih projekata je i Dračevac. O Dračevcu su se pisali razni planovi a sadašnjost mu je otužna.  U zoni se planiralo do 2010. zaposliti gotovo 1000 ljudi,  te ostvariti godišnji prihod od 63 mil. kn. Svrha koje je predviđena DPU-om iz 2009. je sajamski poslovni centar, kongresna dvorana, poslovni hotel, trgovački centar, restorani, banke, i podzemne garaže.

Od svega toga ništa.“ rekla je na konferenciji za tisak održanoj u četvrtak 13. listopada 2011. godine  u Splitu  ispred zgrade Općinskog  suda  (Ex vojarna Sv. Križ, Dračevac)  prof.dr. Ljiljana Vidučić –  Članica Predsjedništva HSLS-a i Predsjednica HSLS-a Ogranak Split  koja je naglasila je da s jedne strane, nezaposlenost zabrinjava, frustrira i financijski ugrožava brojne splićanke i splićane. Tako je krajem travnja na Zavodu za zapošljavanje bilo je cca 16.500 Splićana.

S druge strane, gradska razvojna agencija koja je trebala, pored ostalog, realizirati projekt Dračevac, se zatvara umjesto da se ojačaju njeni kapaciteti za pripremu i realizaciju projekata, kao i prijavu projekata za EU fondove. Istovremeno, Varaždinci su pripremili 732 projekta u ukupnoj vrijednosti od gotovo 500 milijuna eura. Osječani kandidiraju između ostalog kolektor od 80 milijuna eura i 100 milijuna eura vrijedno znanstveno inkubacijsko poslovno središte.

Očito je da se sustavno zanemaruje razvojna funkcija grada i briga za otvaranje novih radnih mjesta.

A da se barem jedan dio Dračevca privede svrsi moguće je zaposliti od onih 1000 za početak 100 ljudi. Možda izgleda malo, ali to je po 5 000  kn za 100 obitelji. 

Nažalost, izgleda da nikom nije stalo.

Član IO HSLS Ogranak Split Ante Kukoč, odvjetnik  –rekao je da Općinski sud u Splitu već više od pet godina ureduje izvan grada u bivšoj vojarni, bez ikakvih konkretnih izgleda da se vrati na lokaciju koja mu je namijenjena – na mjesto bivše robne kuće „Prima – Standa“.

Sud, dakle, radi u neuvjetnoj zgradi, a time se stvaraju enormni troškovi prijevoza sudaca, sudskih namještenika, odvjetnika i stranaka. Više od svega iritira činjenica što se ovakvim tretmanom jednog važnog pravosudnog tijela u drugom po veličini gradu u državi srozava ugled sudaca i narušava dignitet sudbene vlasti.

HSLS ovim poziva Ministarstvo pravosuđa RH, Grad Split i gradonačelnika Keruma na žurno rješenje ovog problema, posebno stoga što je tvrtka KERUM ustupila Gradu svoju zgradu na Trgu Hrvatske bratske zajednice, namjenjenu budućem Općinskom sudu, a u zamjenu za nju dobila od grada zgradu na Mažuranićevom šet. br. 1 (ex vjenčaonica) na kojoj lokaciji je već u to vrijeme bila predviđena gradnja zgrade od preko 15 etaža (tzv. „Periska“).

Tonći Blažević,dipl.ing – predsjednik Odbora za gospodarstvo HSLS Ogranak Split, mišljenja je kako se moramo boriti da Split ne ostane grad propuštenih prilika. Ekipa što vodi grad razumije samo filozofiju „bagerića i mišalice“.  Ne može se više dozvoliti da nam općine, gradove i državu vode kadrovi koji ne mirišu dalje od svog nosa i svog džepa. Ovako nešto kao što se kod nas događa bacilo bi na koljena i jača gospodarstva od našeg. VRIJEME JE ZA PROMJENE JER AKO IH NE BUDE BIT ĆE VRIJEME PLAKANJA .