budisa u sibenikuDražen Budiša koji se nedavno, nakon osam godina izbivanja, vratio u aktivnu politiku, bit će nositelj liste HSLS-a na parlamentarnim izborima u 9. izbornoj jedinici gdje će mu najvjerojatnije glavni protivnici biti Božidar Kalmeta i Ranko Ostojić.
„Prvi put se natječem u ovoj izbornoj jedinici iako sam rodom iz Drniša i šibenski zet. Za vrijeme ratne vlade bio sam zadužen za koordinaciju snaga na ovom području, a malo je poznato da sam dane bitke za Šibenik proveo ovdje i bio među prvim civilima koji su prešli šibenski most nakon obrane grada“, kazao nam je Budiša nakon Izborne županijske skupštine održane danas u Šibeniku.

Iz politike otišao zbog volje birača


Na pitanje što ga je nagnalo da se nakon osam godina vrati u politički žrvanj i preuzme ovu odgovornu funkciju, Budiša odgovara da se vratio nakon zamolbe predsjednika stranke Darinka Kosora i osjećaja da otriježnjeni građani Hrvatske žele i trebaju vođe koje politiku ne smatraju sredstvom za zgrtanje novca. „Osjetio sam se ponovo pozvan, želim se izložiti volji birača. Nisam otišao iz politike jer sam to htio, već zbog birača koji su mi na izborima 2003. godine poručili da me više ne trebaju. Tada nisam uspio prijeći izborni prag i bilo je logično da odem, ako ništa drugo, zbog političke kulture poraza, pojma koji danas više ne postoji“, govori Dražen Budiša koji za sobom ima već 40 godina bavljenja politikom.
„HSLS na izbore izlazi samostalno iako smo spremni surađivati sa lijevim i desnim opcijama, jer nemamo neprijatelja na političkoj sceni, no logično je da smo trenutno bliži takozvanoj kukuriku koaliciji jer smo svi oporbene stranke.“

Kosor: Siguran jedan, očekujemo i dva mandata


Na Izbornoj županijskoj skupštini održanoj danas u Šibeniku za predsjednika županijskog vijeća izabran je Miroslav Škugor, a potpredsjednici su Dean Jurković iz kninskog ogranka stranke, Tomislav Pleadin iz drniškog, Ante Babić iz Unešića te Zoran Popović, predsjednik HSLS-a Grada Šibenika. Predsjednik stranke, Darinko Kosor iskazao je zadovoljstvo novim uzletom stranke, velikom broju mladih koji su potpisali pristupnicu HSLS-u i formiranjem ogranaka u Kninu, Vodicama i Primoštenu.
„Deveta izborna jedinica je najveća u Hrvatskoj, proteže se od Brinja do Trilja i obuhvaća četiri županije. Stoga neće biti lako izboriti se za naklonost birača, no mi prolazimo sigurno, uvjereni smo u osvajanje jednog, a nadamo se i dva saborska mandata. Očekujemo da će ljudi u Dalmaciji prepoznati poštene ljude, za razliku od onih koji bježe i love ih na cesti. Budiša je jedan od tih poštenih ljudi“, kazao je Kosor koji se nada da će u nekoliko mjeseci do izbora niknuti ogranci HSLS-a u svim općinama i gradovima devete izborne jedinice.