Povodom izglasavanja Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, održana je konferencija za medije Daria Hrebaka, predsjednika i i saborskog zastupnika HSLS-a, Darka Klasića, saborskog zastupnika HSLS-a, te Dijane Radovniković, predstavnice studentske inicijative „300 = 300“ .

Dario Hrebak smatra da ovim Zakonom visokoobrazovni sustav nakon 20 godina dobiva nove zakonske smjernice koje podrazumijevaju transparentnu znanost i visoko školstvo. Najveća novost u novom zakonu jest činjenica da će se sveučilišta, odnosno fakulteti, financirati programskim ugovorima te će se time poticati konkurentnost i pozitivna izvrsnost, što je svakako za pozdraviti jer su transparentniji i pravedniji način financiranja. HSLS ovaj Zakon u potpunosti podržava.

Darko Klasić naglašava da je iako se po pitanju ovoga zakona u javnom prostoru najviše postavlja pitanje sveučilišne autonomije , ovim zakonom zapravo načinjen dobar balans između pitanja akademske samouprave i sveučilišne autonomije i potrebe državnog nadzora.

„Država je posrednik između onih koji pune javni proračun i institucija koje troše novac iz tog proračuna te ona mora u interesu građana nadzirati kako se troši njihov novac. Do sada nad sveučilištima de facto nije bilo tog nadzora, često se zaobilazio i kršio zakon, vladao je nered u financiranju i utrka za novcem dijela ljudi na sveučilištu. Novi zakonski okvir nudi tkz. ‘meki’ oblik nadzora nad javnim novcem i radom javnih sveučilišta, nalik Finskoj.

HSLS podržava jačanje državnog nadzora nad potrošnjom novca iz državnog proračuna. Bilo je nužno definirati mehanizme i konstitucije unutar sveučilišta kojima će se građanima i poreznim obveznicima omogućiti ostvarivanje njihovih legitimnih interesa i utjecaja na odgovoran rad sveučilišta. Posebno bih pohvalio zakonske odredbe koje se odnose na akademske i stručne nazive, odnosno ispravljanje dugogodišnje nepravde i diskriminacije studenata stručnih studija. 

Dijana Radovniković nadodaje kako su studenti ovaj Zakon čekali 20 godina, te da će izglasavanje istog biti rezultat dvogodišnjeg intenzivnog rada. „Zahvaljujem se ministru Fuchsu na razumijevanju. Veliko hvala HSLS-u. Veliko hvala saborskom zastupniku Darku Klasiću koji je bio glas studenata od prvog dana i pratio nas na našem putu. Napokon mogu reći da za studente u RH dolaze neka sretnija vremena.“ 

Sveukupno, novopredloženi zakonski nacrt, korak je naprijed u rješavanja problema koja muče trenutno hrvatska sveučilišta, te donosi poboljšanje za znanstvenike kao i akademsku zajednicu u cjelini kao što i uvodi transparentnost u područje znanosti i visokog školstva te će isti HSLS podržati.