Don Ivan Grubišić i njegov Savez za građansku i etičku Hrvatsku danas su u Hrvatskom saboru dali službenu potporu nezavisnom kandidatu za gradonačelnika Zagreba Vladimiru Ferdeljiju koji je kandidat HSLS-a, HSS-a i Zelene liste. Don Grubišić je naglasio kako ovo nije koalicija već podrška kandidatu koji ima najbolji program.

– Meni se sviđaju njegovi stavovi i njegov životni put kao poduzetnika daju mi za pravo vjerovati da će dati novu kvalitetu Gradu Zagrebu – poručio je don Grubišić te naglasio kako njegov Savez izabire novi, treći put, a to je put prema relativizaciji političkih stranaka i prema neposrednim izborima u kojima građani sami biraju njima najbolje kandidate, a ne predsjednici stranaka one koji su njima najbolji sa svojih lista.

– Civilizacija traži novu paradigmu i mislimo da smo na putu te nove paradigme – prema neposrednoj demokraciji. Nužno nam je potreban taj treći put, jer kako je Einstein rekao “oni koji su nas doveli u krizno stanje, ne mogu nas od njega i izbaviti”. A za ovo stanje krive su političke stranke koje vladaju demokratskim centralizmom – objašnjava don Grubišić dodavši kako Savez želi korjenite promjene u političkom načinu vođenja RH, u strukturi Hrvatske te traži nove nepotrošene ljude.

– Izuzetno mi imponira ova podrška jednog od najautoritativnijih ljudi u pogledu etike i moralnog ponašanja. Hvala na podršci koja nije uvjetovana ničim, dokaz je da svjetonazori mogu biti slični iako nismo iz istig gradova – kazao je Vladimir Ferdelji koji nije želio nagađati koliko je “teška” ova potpora don Grubišića.

– Ja se nadam da je to 90 posto, no manipulirati brojevima se može samo ako se stavljate u isti rang onih koji su nas tu doveli. Mi želimo ponuditi tu treću opciju, a našim programom pokušat ćemo promijeniti neke stvari – objašnjava Ferdelji. Don Ivan Grubišić naglasio je kako još nije donio odluku hoće li se i sam kandidirati za izvršnu vlast, te dodao kako ta odluka i nije na njemu već na savjetu Saveza za građansku i etičku Hrvatsku.

Iako je i sam predsjednik stranke, HSLS-a, Darinko Kosor poručio je kako vjeruje da je došlo vrijeme da se glasa za pojedince, da svi imaju otvorene liste kao što ćemo ih imati za zastupnike koji idu u Europski parlament.

– Ako želimo promjene, krenimo od velikih gradova sada na lokalnim izborima s obzirom da do parlamentarnih izbora moramo čekati još tri godine. Birajmo kvalitetnog pojedinca ispred partitokracije – zaključuje Kosor.

Izvor: vecernji.hr