mladi-perzMladi hrvatski liberali – mladi HSLS-a dijeljenjem prezervativa i informativnih letaka u Spllitu obilježili su Svjetski dan borbe protiv AIDS-a koji se tradicionalno obilježava 01.prosinca. Mislite svojom glavom njihova je poruka.

Čak 12 milijuna ljudi u svijetu boluje od AIDS-a, pa je to za mlade liberale barem 12 milijuna razloga da se o AIDS-u i svim drugim temama otvoreno razgovara i na vrijeme upozna mlade.

Mlada liberalka Matea Puljić kaže kako danas u Hrvatskoj čak 40% mladih koji stupaju u seksualne odnose nema općih saznanja o AIDS-u.

“Ovu smo akciju organizirali kako bi makar simbolički upozorili na problem AIDS-a, te pokušali razbiti tabue koji se oko ovakvih i sličnih tema stvaraju. Kao društvo moramo biti spremni o svemu otvoreno razgovarati.”

Mladi HSLS-a kažu kako podržavaju sve životne stilove, jer je za njih to stvar osobnog izbora, i one koji će prevencije radi apstinirati i one liberalnije koje pri tome valja upozoriti na sve opasnosti.

“Nažalost, osobe oboljele od AIDS-a su često puta stigmatizirane u društvu i to nije dobro. Mislim da bi svi u tom smislu trebali biti tolerantniji. Pozivamo institucije da osnaže suradnju sa udrugama koje se bave problematikom AIDS-a i zdravlja mladih općenito” – kaže Nina Čurlin iz mladih HSLS-a.

Akcija mladih liberala u Splitu izazvala je pozitivne reakcije građana, a podržao ih je predsjednik Mladih HSLS-a Toni Garac. Osim Splita, Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježen je u Zadru i Zaprešiću.