intervju obzorPrenosimo intervju predsjednika HSLS-a Darinka Kosora izašao u subotu 3. rujna u prilogu “Obzor” Večernjeg lista.

–  Na koliko tisuća adresa ste poslali pismo poduzetnicima, odnosno, poziv na Javni sporazum malih i srednjih poduzetnika i HSLS-a proteklih dana?

Pismo je otišlo na više od 170 tisuća adresa malih i srednjih poduzetnika i obrtnika. Ovo je jedan ciljani oblik kampanje koji je uobičajen u Europi, ali nažalost ne i u Hrvatskoj. Obraćamo se svojoj  ciljnoj skupini, za razliku od većine stranaka koje se obraćaju svima. U hrvatskoj politici se već godinama priča o svemu osim o onome što je bitno za funkcioniranje društva i gospodarstva.

U ovoj fazi pretkampanje želimo preusmjeriti raspravu na konkretne programe, želimo čuti i što to HDZ i Kukuriku koalicija misle o problemima malih i srednjih poduzetnika. Ono što HSLS ima namjeru napraviti prezentiramo u svojih 10 točaka, a kakvo je stvarno stanje uvjerio sam se proteklih nekoliko mjeseci obišavši 20-ak malih i srednjih poduzetnika. Situacija je očajna, ljudi su pred kolapsom,  otpuštaju radnike ili jedva isplaćuju plaće i gube tržište. Najviše problema imaju s likvidnošću, naplatom već obavljenih poslova i to podjednako od države i državnih tvrtki s jedne strane te velikih korporacija s druge strane.

–  Što je najvažnije od tih 10 točaka?

Izdvojit ću pet koje su tabu teme hrvatskog gospodarstva. Prije svega tražimo da se značajno smanji cijena rada, prvenstveno porez na dohodak, jer naši radnici jednostavno nisu konkurentni.

–  Znači ne radi se o smanjenju plaća.

Upravo suprotno. Radi se o smanjenju davanja državi, a neto plaće ostale bi iste ili bi se čak trebale povećati. Najniža neto plaća u Hrvatskoj ne bi smjela biti ispod 3000 kuna.

–  To je teško očekivati.

Bit će teško, ali je moguće. Ako poslodavac bude manje opterećen porezima, mogao bi nešto više dati za neto plaće. Ovo nije prijedlog samo u korist poduzetnika nego i njihovih radnika. Polazim od toga da su radnici koji rade kod malih i srednjih poduzetnika i obrtnika na poseban način vezani sa vlasnicima svojih tvrtki. Interes i vlasnika i radnika i članova njihovih obitelji je isti –da tvrtke prežive i da radnici mogu raditi. Drugi naš prijedlog je radikalno ukidanje svih parafiskakalnih nameta. Da budemo jasni, to nije ovo što sada provodi Vlada i Ministarstvo gospodarstva koji su samo manji dio određenih nameta smanjili za 25 posto. Mi predlažemo potpuno ukidanje svih nameta gospodarstvu. Treba ukinuti plaćanje naknada za šume, za vode, obveznu članarinu za HGK, komunalne doprinose itd. Jedan član našeg Odbora za gospodarstvo rekao je da je komunalni doprinos kao da morate platiti ulaznicu u kafić da biste popili i platili piće. Onaj tko nešto gradi i time otvara nova radna mjesta mora biti stimuliran od strane lokalne samouprave, a ne još kažnjen.

–  Kako će država i lokalne jedinice nadoknaditi taj novac?

Bez rasterećenja gospodarstva neće biti povećanih prihoda u proračune lokalnih jedinica i države. Upravo time što ćemo malom i srednjem poduzetništvu omogućiti da „diše“ i da otvara nova radna mjesta nadoknadit ćemo prihode u proračun. Treća najvažnija točka našeg prijedloga za spas oduzetništva je promjena Zakona o radu. Nažalost, sve stranke i HDZ i SDP, ali i neke nove komunističke stranke, „kvazi“ zaštitnice radnika žele još rigidniji Zakon o radu, ali prava istina je da bez veće fleksibilnosti radne snage neće biti novih radnih mjesta u Hrvatskoj. Nema zaštite radnika, ako nema radnih mjesta. A gdje će sutra raditi naša djeca?

–  Zašto te stranke nazivate komunističkima?

Zato što prodaju demagogiju u koju i sami ne vjeruju i žele parazitirati na muci onih koji su ostali bez posla, a  ne nudeći nikakva konkretna rješenja. Pa oni žele zadržati i cipelarine! Proračunske Hrvatske neće uskoro biti ako ne preživi tržišna Hrvatska. Izgubljenih 100.000 radnih mjesta sutra možemo naći samo u malom i srednjem poduzetništvu, kada bi svaki mali i srednji poduzetnik i obrtnik zaposlili po jednog radnika, a ima ih 170.000, to bi bilo novih 170.000 radnih mjesta. To je jedina šansa za stvarni gospodarski oporavak i to trebaju podržavati svi građani RH.

–  Koja je četvrta točka?

Likvidnost. To je u stvari najveći problem, poduzetnici ne mogu naplatiti ono što su već odradili. PDV se mora platiti u roku od 30 dana, plaće radnicima se moraju isplatiti svaki mjesec, a država i državne tvrtke i velike korporacije u većem dijelu svoje obveze plaćaju sa 200 ili 300 dana odgode. Pa tko je tu lud? Neki su svoja carstva stvorili na kičmi malih i srednjih poduzetnika, stoga HSLS predlaže da se zakonom odrede rokovi plaćanja te da se vjerovnici ne mogu odricati naplate zateznih kamata i da se takvo odricanje smatra ništavnim. Također, predlažemo da se zakonom zabrani plaćanje kompenzacijom, jer to uništava malo i srednje poduzetništvo. To je običan „reket“. Nadalje, predlažemo da se produže rokovi plaćanja PDV-a sa 30 na 60 dana. Znamo da bi idealno bilo da se PDV plaća po naplati, ali unutrašnji dug je veći od 42 milijarde kuna te smo svjesni da bi to ugrozilo funkcioniranje države i državnog proračuna.

–  Što mislite o prijedlogu Kastavske skupine da se ukine porez na reinvestiranu dobit?

To je i naš prijedlog.

–  A o prijedlogu da se poveća porez na samu dobit?

To je potpuna budalaština koju je predložio ekonomski strateg HNS-a. Kao liberal protivim se povećanju bilo kakvih poreza i i uvođenju novih. Jedino što bi u Hrvatskoj još trebalo oporezovati jest luksuz- vile, jahte i slično, a ne gospodarstvo.

–  Nakon izbora, osvojite li tri – četiri mandata, hoće li vaša snaga biti dovoljno velika da natjerate bilo koju pobjedničku stranu da prihvati neki od ovih vaših prijedloga?

Naša poruka malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima je vrlo jasna: “Osvojimo zajedno dovoljno mandata da bez nas nema saborske većine i tada ćemo provesti svih 10 točaka našeg programa”. HSLS, kako Vi kažete, sada je sam u prilici osvojiti 3-4 mandata, no, dobijemo li podršku poduzetnika i njihovih zaposlenika možemo ih osvojiti i puno više od 10, bez čega sigurno nema saborske većine. Poduzetnici, prvi puta u 20 godina glasajte za sebe i svoje interese, svoje radnike i članove vaših obitelji, ne glasajte za HDZ i SDP.

–  Jeste li spremni odustati od bilo koje od ovih točaka?

Zašto bi odustali i od jedne?

– Zato jer se kose s programima HDZ-a i koalicije lijevog centra.

Znači, Vi tvrdite da HDZ i lijeva koalicija imaju identičan gospodarski program. Pa upravo zato nećemo odustati od svojih 10 točaka. Hrvatskoj treba promjena modela vlasti, a ne samo stranaka na vlasti, jer što bi se onda promijenilo za građana i poduzetnika ako sve ostane isto. Odluka je na građanima.  

–  Mislite li da je ovih deset točaka ispunjivo kroz dvije godine?

Apsolutno.

–  Može li i brže?

Mi ne postavljamo ni jedan nerealan zatjev. Svjesni smo da se u prve dvije godine ne može drastično smanjiti PDV niti to predlažemo, tražimo da se izmijeni Zakon o radu što se može napraviti odmah, tražimo da se ukinu svi parafiskalni nameti i smanji porezno opterećenje rada. Što je tu nerealno i neizvedivo? Država mora smanjiti svoju javnu potrošnju i to je još jedna bitna razlika između HSLS-a i Kukuriku koalicije. Proteklih dana smo od Zorana Milanovića mogli čuti da se neće smanjiti državni proračun od 122 milijarde i da će se „preko noći“ podignuti proizvodnja. Pa tko još vjeruje u takve bajke? Možemo trošiti samo ono što smo prihodovali, a to je u ovom trenutku oko 107 milijardi kuna. Reforme i rezovi su neizbježni. Hrvatska u budućnosti treba hrabru Vladu koja će imati viziju.  

–  Rekli ste što očekujute od buduće Vlade. S kim se prije vidite kao partner- s lijevim blokom ili s HDZ-om?

O tome neka razmišljaju u HDZ-u i SDP-u. Tko se od njih nakon izbora vidi s HSLS-om. Nitko od njih neće osvojiti apsolutnu većinu u Saboru, a mi ćemo ići u razgovore nakon izbora samo s onima koji će htjeti provoditi iskrene mjere gospodarskog oporavka u interesu svih građana RH. Ako do takvih dogovora ne bi došlo, HSLS može biti i jaka oporba.  

–  Osobno, kome ste bliži?

Nismo izašli iz koalicije s HDZ-om i HSS-om da bismo s njima bili ponovno.

–  U Zagrebu ste u gradsku skupštinu ušli s HDZ-om i HSS-om i tu ste koaliciju brzo razvrgnuli. Može li bilo koja buduća vlada računati da ćete joj biti lojalan partner?

HSLS je „lojalan“ samo hrvatskim građanijma. Biti lojalan lošoj i pogrešnoj politici radi ministarskih i direktorskih sinekura ostavljam drugim političkim strankama, a takvih koji to žele ima dovoljno.  

–  Koja je po vašem mišljenju najštetnija stranka u Hrvatskoj?

To je u ovom trenutku svakako vladajuća koalicija HDZ-a i HSS-a. Oni su krivi prije svega zbog nečinjenja, nisu napravili ništa da bi Hrvatsku pokušali izvući iz društvene i gospodarske krize.

–  Zar nije HSS još gori jer podržava očito nesposobnu vladu?

Mislim da sam Vam jasno odgovorio u prethodnom pitanju. HSS je u posljednjih 12 godina uništio hrvatsku poljoprivredu. Sa tugom zadnjih dana gledamo voćare i povrtlare kako u dobrom dijelu bacaju svoje proizvode. Pa zar se ništa nije moglo napraviti da se naše voće i povrće pa i naše meso i ostali proizvodi prodaju širom obale u turističkoj sezoni. Dobro znamo koja stranka drži ta dva ministarstva. Zato u predstojećim parlamentarnim izborima glas za Friščića i HSS je u stvari glas za HDZ. Časni seljaci i poljoprivredni proizvođači, nemojte raditi grešku treći put.  

–  Iz vašeg programa mjera naglasak je na bitnom poreznom rasterećenju rada i gospodarstva, što zahtijeva i smanjenje ukupne javne potrošnje. Želite li jednostavno rečeno, poručiti: “Ako želimo da nam za dvije godine bude bolje najprije se nečega moramo odreći“.

Građani, njih više od 80 posto to razumije i to želi čuti od odgovorne politike. Svi se moramo, ali pravedno i ravnomjerno na godinu ili dvije nečega odreći da bi nakon toga i nama i našoj djeci bilo bolje. Sve ostalo što slušate od drugih političkih stranaka je čista demagogija.

–  Koje su to tri konkretne stvari kojih bi se građani još mogli odreći?

Primjerice, možemo smanjiti određene socijalne naknade za one građane koji takvu naknadu primaju po dohodovnom cenzusu, a posjeduju veću imovinu, stanove, kuće, zemljišta. Socijalnu naknadu trebaju primati samo socijalno ugroženi i siromašni. Drugo, poticaje u gospodarstvu i poljoprivredi treba u potpunosti promijeniti, prije svega povećanjem horizontalnih potpora, npr. u poljoprivredi, prema proizvodnji, a ne prema hektarima. Hrvatski seljak će razumjeti o čemu govorim. Moramo učiniti i sve da povećamo omjer između zaposlenih i umirovljenika. Trebamo se vratiti kultu rada i dulje raditi. U Njemačkoj ljudi u miovinu odlaze sa 67 godina, a u Hrvatskoj sa 55 pa i manje. Dio ljudi koji su otišli u prijevremene ili povlaštene mirovine, koji su zdravi i radno sposobni, moramo vratiti u svijet rada. Moramo smanjiti broj županija i jedinica lokalne samouprave te time smanjiti i značajan broj djelatnika na toj razini. Politika ovisnosti o državi uništila je hrvatsko gospodarstvo, hrvatsko društvo i hrvatskog čovjeka. Jedini generator ekonomskog rasta može i mora biti kreativan i poduzetan pojedinac, a ne država. HSLS je u tom pogledu stranka optimizma, jer znamo što treba napraviti i zato imamo ljude i programe.