hsls logoHSLS Splitsko-dalmatinske županije podržava sindikate i udruge okupljene u Inicijativu “Ne damo naše autoceste” koja će od 11. listopada prikupljati potpise za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta te će se i sam, putem članstva i simpatizera na štandovima ili od vrata do vrata, aktivno uključiti u akciju prikupljanja potpisa.

“HSLS smatra kako se ovdje ne radi o monetizaciji, nego o dugoročnom koncesioniranju autocesta, koje neće bitnije utjecati na stabilnost državnih financija te kako će najavljeno koncesioniranje autocesta rezultirati većim cijenama i slabim ili nikakvim održavanjem, a Hrvatskoj će se nakon 40 i više godina nakon isteka koncesije vratiti autoceste u koje će morati ponovno uložiti veliki novac.

U tom smislu legitimno se upitati nije li ovaj predloženi model koncesioniranja odabran isključivo i jedino je u interesu zagarantirane dobiti koncesionara?!”, stoji u propćenju kojeg su uputili Branko Radačić i Hrvoje Garac, predsjednik i politički tajnik HSLS-a Splitsko-dalmatinske županije

“Umjesto monetizacije trebalo bi poslušati prometne i financijske stručnjake i prihvatiti model upravljanja, a zašto se zalaže i HSLS, koji podrazumijeva restrukturiranje HAC i spajanje s Autocestom Rijeka-Zagreb, uvođenje vinjeta te promjenu sustava naplate, kako bi se omogućio izlaz s autoceste na svakih nekoliko kilometara.

U znak potpore inicijativi koja se protivi predloženom modelu upravljanja najvrjednijim projektom u RH pozivamo sve članove, simpatizere te građane i njihove obitelji da svojim potpisom omoguće izjašnjavanje putem referenduma o predloženoj prodaji hrvatskih autocesta.

Jednako tako pozivamo sve zainteresirane udruge, građane i pojedince da se kao volonteri aktivnije uključe u prikupljanje potpisa na štandovima koje će sindikati, građanska inicijativa i protivnici monetizacije oformiti u svim općinama i gradovima na području Županije”, stoji u priopćenju.


Izvor: dalmacijanews.com