Nositelj liste HSLS-a za IX. predizbornu jedinicu Dražen Budiša izjavio je danas u Šibeniku kako se svaka stranka i pojedinac moraju suočiti s novim okolnostima funkcioniranja pravne države, što, napomenuo je, nije bila karakteristika ovog tužiteljstva u cijelom proteklom razdoblju.

U izjavi novinarima nakon druženja s građanima u Šibeniku, Budiša nije želio nagađati o tome je li predizborno vrijeme namjerno odabrano za početak istrage protiv HDZ-a.

Dodao je kako pod sadašnjim okolnostima HDZ na izborima ‘ulazi u startu u ring s dvije razbijene arkade’, te je napomenuo da se svatko mora suočiti s posljedicama svoga djelovanja.

Budiša nije želio prejudicirati ničiju odgovornost, no izrazio je nadu da je ovo početak kraja obračuna s onom politikom koja je izgubila svoj smisao služenja javnom dobru.

Bila je to politika zgrtanja bogatstva, zlouporabe institucija hrvatske države i patriotizma, kazao je.

Nositelj liste HSLS-a za IX. izbornu jedinicu Dražen Budiša danas je ukratko i predstavio program te stranke na predstojećim parlamentarnim izborima te naglasio kako se socijal-liberali zalažu za ukidanje županija i uvođenje pet glavnih regija, gdje bi Šibensko-kninska županija ušla u regiju Dalmacija s još četiri županije.

U svom programu HSLS također predviđa smanjenje državnog proračuna te podizanje ulaganja u školstvo na europsku razinu od osam posto.

Budiša je istaknuo plan HSLS-a za uvođenjem jedinstvene stope poreza, takozvane flat tax, od 23 posto, podizanjem neoporezive osnovice poreza na dohodak s 1.800 na 3.000 kuna, a kad je riječ o porezu na dobit, poduzećima bi oporezivali samo čistu dobit, ali ne i sredstva koja bi bila reinvestirana u poslovanje tvrtke.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako se financirao HSLS u dosadašnjim kampanjama, Budiša je kazao da je stranka od države dobila milijun kuna koji joj pripadaju prema zakonu budući da je on kao predsjednički kandidat dva puta prešao prag od 10 posto glasova.

Na ‘njegov je račun’, kazao je, država HSLS-u dva puta isplatila po 500 tisuća kuna.

Taj su novac prebacili na stranku, kazao je Budiša, ustvrdivši kako se sada otkriva da ostali predsjednički kandidati to nisu učinili, iako je to jedan od bitnih elemenata jer predsjednički kandidat u kandidaturu ne ulaže nikakva svoja sredstva.