ZADAR – U prostorijama zadarskog HSLS-a u srijedu, 26. listopada 2011. godine predstavljen je program stranke za predstojeće parlamentarne izbore, a program je predstavio nositelj HSLS-a za IX. izbornu jedinici Dražen Budiša.

Ovo je program u kojem nema lakih obećanja za brz i spektakularan izlazak Hrvatske iz krize u kojoj se nalazi. Iscrpio se model državnog kapitalizma s enormnim zaduživanjem, poreznom presijom i presijom na poduzetnike. Gospodarstvo više ne može disati, treba ga rasteretiti te je nužno da dođe do zaokreta, istaknuo je Budiša.

Među glavne programske ciljeve HSLS-navodi smanjenje javne potrošnje, veća proračunska izdvanja za obrazovanje kao glavnu proizvodnu snagu Hrvatske, a sve s ciljem kako bi bila na razini zemalja Europske unije. Nadalje, u HSLS-u se zalažu za podjelu Hrvatske u četiri regije, te ustraju na potrebi racionalizacije lokalne samouprave. U svojem programu jamče da neće biti raspodjele voda, šuma i energenata kao što je to slučaj sa sadašnjom gospodarski neefikasnom i socijalno neodgovornom politikom koju vodi vladajuća stranka. Budiša smatra da svoj program oporavka Hrvatske mogu ostvariti bez pomoći MMF-a.

U stranci najavljuju kako bi najkasnije do 5. studenog trebali objaviti kandidate na listama za sve izborne jedinice, uključujući onu za dijasporu.