SPLIT- Gradske financije – ima li nade za spas, bila je tema konferencije za novinare održane u četvrtak, 27. listopada 2011. godine u splitskom HSLS-u, a na kojoj su sudjelovali prof.dr. Ljiljana Vidučić, predsjednica HSLS-a Ogranak Split, Tonći Blažević, predsjednik Odbora za gospodarstvo HSLS-a Ogranak Split i Ivo Grga, predsjednik Odbora za obrazovanje,znanost i međunarodnu suradnju HSLS- Ogranak Split.

Ljiljana Vidučić istaknula je da HSLS u svom Gospodarskom programu ukazao na potrebu poticanja poduzetnika te svođenja državne uprave i lokalne samouprave u realne i učinkovite okvire. Nužno je hitno ukloniti administrativne barijere za poduzetnike i ostvariti učinkovito zastupanje poduzetničkih interesa u gradskoj upravi. Treba povećati kvalitetu i raspoloživost usluga za građane i poduzetnike.

HSLS predlaže umjesto gašenja, jačanje i reorganizaciju gradske razvojne agencije, koja bi trebala ujediniti tri organizacijska dijela- službu za informiranje (koja će pružati usluge info-punkta postojećim i potencijalnim investitorima, poduzetnicima, nezaposlenima), službu za savjetovanje (čiji će vrhunski savjetnici davati savjete potencijalnim investitorima gradskih projekata nižeg značaja) i službu za operativu koja će za investitore ključnih kapitalnih projekata odraditi svu „birokaciju“.

HSLS smatra potrebnim domaćinski odnos prema financijama, unapređenje financijskog upravljanja u gradu. Uz ostale načine treba uvesti sustav objedinjenog (i to obračunskog) vođenja računa grada, gradskih poduzeća i ustanova.

Objedinjeno vođenje računa (tzv.cash pooling) gradovima, poduzećima i ustanovama koja su djelomično ili u potpunosti u vlasništvu grada stvara financijske uštede i olakšava financijsko planiranje i ukupno financijsko poslovanje.

Jedna od temeljnih postavki je da subjekt u skupini („poolu“) ne gube autonomnost, već i dalje samostalno raspolažu svojim sredstvima. Nitko od drugih sudionika ne može koristiti tuđa sredstva niti usmjeravati likvidnost drugih sudionika. Međudim, moguće je negativna stanja na računima „u minusu“ pokriti novcem s računa koji je „u plusu“.

„Danas u medijima  imamo vijest da  je i „koncesionar“ Grada Splita uhićen! Na našim prostorima nažalost uobičajna vijest“, kazao je je Tonći Blažević.
Nas iz HSLS zanima i  pitamo gradske službe: plaća li „Koncesionar“ svoje obveze? Ako plaća, na temelju čega, budući mu je koncesija za tri plaže istekla, a prostor i dalje koristi. Što rade na deseci uhljebljenih gradonačelnikovih poslušnika od početka njegovog mandata?

„Zašto se ne rješavaju takvi slučajevi ili je i to po „tetki „ rješeno. A ovrhom udariti po „malom“ građaninu za par stotina kuna duga to se može. U  našem gradu imamo „gazdu“ zainteresiranog samo za projekte vezane uz vlastiti biznis te uz vlastitu rodbinu. Ostali oko njega  su samo papagaji kojima je zadatak pokušati prikriti besmisao te vlasti“, rekao je Blažević.

Ovih dana najbolji pokazatelje je tome sramota sa školom Pazdigrad.

Tužno je gledati dogradonačelnicu kamenog lica koja opravdava nešto što se opravdati ne može a to je NEBRIGA.

Kako opravdati da „gazdu“ nije briga  i da „gazdi“ trebaju oni koji će slušati, a ne oni koji će misliti. Takvu filozofiju koja vlada ovim prostorima HSLS želi na ovim izborima mijenjati.