Milan Bandić i dalje je mjesec dana uoči izbora u najboljoj poziciji za osvajanje novog četverogodišnjeg mandata gradonačelnika Zagreba, iako većina građana smatra da Bandić ne zaslužuje novi, peti po redu mandat, pokazalo je istraživanje što ga je agencija Vectura provela prošlog tjedna za portal Zagrebancija.com i Jabuku TV na reprezentativnom uzorku od 1000 ispitanika.

Prema istraživanju, na lokalne izbore u Zagrebu izaći planira tek nešto više od 40 posto građana, njih 41,3 posto.

Općenito, 42 posto ispitanika smatra da Bandić zaslužuje novi, peti mandat za gradonačelnika, dok njih 45,9 posto smatra da Bandić više nema pravo voditi Zagreb. Njih 12,06 posto je neodlučno u odgovoru na ovo pitanje. Prema ovom istraživanju, Milan Bandić ipak i u prvom krugu bilježi rezultat od 38,59 posto.

Njegov glavni protukandidat Rajko Ostojić zaostaje 17 posto za bivšim stranačkim kolegom. Kandidat SDP-a, HNS-a i HSU-a prema tom istraživanju dobiva 21,03 posto glasova te je i dalje ispred Vladimira Ferdeljija, nezavisnog kandidata HSLS-a, HSS-a, Zelene liste i Nezavisne liste don Ivana Grubišića.

No, ovaj bivši gospodarstvenik i dalje Ostojiću puše za vrat zaostajući tek 2,7 posto. Ferdelji po našem istraživanju dobiva 18,3 posto glasova u Zagrebu. Ova tri kandidata i dalje su najizraženiji favoriti izbora što će se odvijati 19. svibnja u Zagrebu.

HDZ-ova kandidatkinja Margareta Mađerić bilježi rast svog rejtinga, no on je i dalje jednoznamenkast. Mađerić bilježi 6,67 posto. Kandidat Hrvatskih laburista Branko Vukšić bilježi 3,78 posto potpore ispitanih, dok Tatjana Holjevac bilježi 3,67 posto potpore. Kandidati desnice Siniša Šukunda (HSP – HČSP) i Ante Zvonimir Golem (nezavisni kandidat) ne prelaze jedan posto potpore ispitanika. Prvi je na 0,51 posto, a drugi na 0,38 posto potpore. Neodlučnih birača je 11,11 posto.

Prema svemu sudeći Rajko Ostojiću i Vladimiru Ferdeljiju u idući pet tjedana do prvog kruga izbora predstoji međusobna borba za drugi krug i dva tjedna kasniju borbu sa Milanom Bandićem.

Ostojić po ovom istraživanju ulazi u drugi krug, no i u njemu prema istraživanju pobjedu nosi Milan Bandić. Aktualni gradonačelnik u drugom krugu dobio je 50,82 posto glasova ispitanika, dok bi Ostojić dobio tek 35,52 posto. Malo više od osam posto ispitanika izjasnilo se kao neodlučnima u slučaju sraza Bandića i Ostojića u drugom krugu, dok se njih 5,44 posto onih koji bi izašli na izbore u prvom krugu izjasnilo da na drugi krug ne bi izlazili. Istodobno s gradonačelničkim izborima istražili smo i rejtinge stranaka i nezavisnih lista za gradsku Skupštinu.

Koalicijska lista SDP-a, HNS-a i HSU-a nositelja Rajka Ostojića i dalje je vodeća politička opcija u Zagrebu sa 31,17 posto. Druga snaga u Skupštini bila bi nezavisna lista Milana Bandića koja je ponovno prestigla HDZ-ovu koalicijsku listu. Bandićeva lista bilježi potporu 19,62 posto, dok je lista HDZ-a, HSP A.S. i BUZ-a s nositeljem Andrijom Mikulićem na 15,04 posto.

Lista HSLS-a, HSS-a, Zelene liste i nezavisne liste don Ivana Grubišića sa Vladimirom Ferdeljijem kao nositeljem bilježi rejting od 9,56 posto. Hrvatski laburisti i dalje su u Zagrebu u blagom padu, pa njihova lista sa Brankom Vukšićem kao nositeljem bilježi rejting od 7,69 posto.

Ovih pet političkih opcija jedine prelaze izborni rejting od pet posto. Blizu tih pet posto je i stanka Zagrebačka nezavisna lista nositeljice Tatjane Holjevac sa rejtingom od 4,78 posto. Neodlučnih birača je 9,61 posto.

Za kojeg kandidata planirate 19. svibnja glasati?

 • 38.59% – Milan Bandić (nezavisni kandidat)
 • 21.03% – Rajko Ostojić (SDP – HNS – HSU)
 • 18,3% – Vladimir Ferdelji (HSLS – HSS – ZL – NL don Ivan Grubišić)
 • 6,67% – Margareta Mađerić (HDZ – HSP AS – BUZ)
 • 3,78% – Branko Vukšić (Hrvatski laburisti)
 • 3,67% – Tatjana Holjevac (ZNL)
 • 11,11% – ne znam

Za koju stranku ili listu planirate glasati?

 • 31,17% – SDP – HNS – HSU (nositelj liste Rajko Ostojić)
 • 19,62% – NL Milana Bandića (nositelj liste Milan Bandić)
 • 15,04% – HDZ – HSP A. S. – BUZ (nositelj liste Andrija Mikulić)
 • 9,56% – HSLS – HSS – Zelena lista (nositelj liste Vladimir Ferdelji)
 • 7,69% – Hrvatski laburisti (nositelj liste Branko Vukšić
 • ne prolaze izborni prag:
 • 4,78% – ZNL (nositelj liste Tatjana Holjevac)
 • 2,15% – HSP – HČSP (nositelj liste Siniša Šukunda)

Autor: Sanjin Španović
Izvor: zagrebancija.com