TRANSPARENTNO TROŠENJE JAVNOG NOVCA

Facebooktwitter

Danas su u Zadru konferenciju za novinare održali Dario Hrebak, potpredsjednik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara i Ivica Žuvela, predsjednik Ogranka HSLS-a na temu: Predstavljanje aplikacije „Transparentnost“ za prikaz trošenja javnog novca u Bjelovaru.

„HSLS se ne bavi populizmom već konkretnim rješenjima. Nakon predstavljanja Nacrta korjenite reforme zdravstva, danas predstavljamo aplikaciju koja građanima omogućuje da imaju uvid u svaku kunu poreznih obveznika kojom Gradska uprava raspolaže.

Smatramo da je transparentnost rada javne uprave prvi korak ka suzbijanju korupcije. Nakon implementacije naših stavki programa „Smart city“ i „Lungo mare“, Grad Zadar je javno obznanio Registar gradske imovine.

Naime, zadarski HSLS je još 2016. godine inzistirao na formiranju i objavljivanju takvog registra, te tu stavku uvrstio u svoj predizborni program 2017. godine.

Pohvaljujemo objavu Registra od strane gradske uprave, ali isto tako upućujemo i kritiku obzirom da cjeloviti uvid u gradsku imovinu imaju samo djelatnici gradske uprave, ali ne i javnost.

Mi smo u HSLS-u već napravili korak dalje i pokazali da građani mogu do zadnje lipe kontrolirati kako gradska uprava raspolaže njihovim sredstvima.

Smatramo da bi ovakav način komunikacije trebao biti standard te da bi time umanjili mogućnost malverzacija i vratili povjerenje građana u političare.

Kamo sreće da je ovakva aplikacija bila aktivna u Nerežišću ili Škabrnji“-rekao je dr. Ivica Žuvela.

Potpredsjednik HSLS-a i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak zahvalio se zadarskom ogranku na pozivu da predstavi aplikaciju „Transparentost“ kojom svi građani u Hrvatskoj mogu vidjeti kako se troši novac poreznih obveznika u Bjelovaru. Hrebak je prije predstavljanja aplikacije najavio i svoju kandidaturu za predsjednika HSLS-a na redovnom Izbornom Saboru HSLS-a koji će se studenom ove godine održati u Zagrebu.

„ Ovu aplikaciju smo napravili jer smatram da građani imaju pravo znati kako se troši javni novac, a mi političari imamo obvezu omogućiti svakom građaninu da to može javno i jednostavno vidjeti. Mišljenje građana danas je da su svi gradonačelnici lokalni šerifi. Nisam lokalni šerif i ne želim to biti, a ovim potezom smo u Bjelovaru pokazali da nemamo što skrivati i da građani mogu vidjeti svaki račun koji je plaćen iz gradske blagajne, neovisno radilo se o iznosu od 1 kune, pa do milijun i više kuna.

Nedavna istraživanja pokazuju da 90% građana smatra da je korupcija najraširenija upravo na lokalnoj razini. Svima su nam puna usta borbe protiv korupcije, ali jedino smo mi u Bjelovaru napravili konkretan i snažan korak u borbi protiv korupcije upravo na lokalnoj razini. Danas je mišljenje građana o političarima izuzetno loše, a povjerenje u službene institucije najlošije u hrvatskoj povijesti.

Upravo ovakvim projektima, mi ponovno počinjemo vraćati povjerenje građana u političare, pokazujemo da nisu svi isti i dokazujemo da je postojeći model potrošen i da mu treba redizajn. Ne možemo novo, moderno te dinamično društvo i gospodarstvo 21. stoljeća graditi na starom, potrošenom birokratskom, pa ako hoćete i socijalističkom modelu iz prošlog stoljeća. Hrvatskoj treba redizajn postojećeg sustava, a naš primjer iz Bjelovara dokaz je da se to može jednostavno i učiniti.“ rekao je Hrebak.

Povezani sadržaj

Prodaja službenog vozila

Prodaje se osobno vozilo Volkswagen Passat 1,6 TDI TRENDLINE, koji je u prometu od 2014. godine. Prijeđeni kilometri: 196.690. Boja: srebrna s...

Posted
RAČUNE NA SUNCE!

RAČUNE NA SUNCE!

Na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, 11. ožujka 2020. HSLS je najavio da će u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona po kojem će...

Posted
SRETAN MEĐUNARODNI DAN ŽENA

SRETAN MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Danas, 8. ožujka obilježava se Međunarodni dan žena te koristimo ovu priliku da zahvalimo svim sugrađankama, članicama i simpatizerkama na trudu...

Posted