Vidaković: Zakon o ovrsi je nepravedan i ponižavajući za građane

Facebooktwitter

“HSLS se više nego druge stranke zalaže za to da svatko mora plaćati svoje obveze i dugove, ali se Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima zbog nepripremljenosti sustava oborio na malog, nemoćnog, radnog čovjeka koji kasni s plaćanjem računa ili rate kredita.”

HSLS se više nego druge stranke zalaže za to da svatko mora plaćati svoje obveze i dugove, ali se Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima zbog nepripremljenosti sustava oborio na malog, nemoćnog, radnog čovjeka koji kasni s plaćanjem računa ili rate kredita. S druge strane, poslodavci koji ne isplaćuju plaće i tako uzrokuju dug radnika prema bankama i dalje ostaju nekažnjeni jer imaju bolje pravne savjetnike i znaju kako razvući ovršni postupak, istaknuo je na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, 1. lipnja 2011. godine predsjednik slavonskobrodskog HSLS-a Marijan Šabić.
Predsjednica ŽO HSLS-a Brodsko-posavske županije Ružica Vidaković napomenula je kako je zakon u prvih pet mjeseci primjene pokazao puno propusta: – Mnogim građanima po određenim predmetima nisu dostavljena rješenja javnog bilježnika o ovrsi čime su uskraćeni za svoja ustavna i zakonska prava na žalbu i na isticanje prigovora zastare. Dijelu građana blokirani su cjelokupni iznosi novčanih sredstava iako je zakonom određeno koja su sredstva izuzeta. Građani u mnogim slučajevima i kad podmire dugovanje i dostave rješenje moraju još neko vrijeme čekati deblokadu jer je sustav pekapacitiran, a često ne mogu ni u banci ni u FINA-i saznati što je osnova za obustavu  jer sustav očevidnika nije profunkcionirao. Na ovaj je problem, koji s obzirom na to da su u ovrsi računi 160.000 građana nije zanemariv, upozorio i pučki pravobranitelj čije primjedbe podupiremo u cijelosti.
– U skupini za ovrhe su i mnogi građani koji su digli kredit za stan, čime su rješavali svoje životno pitanje, a strašan je propust da se stan ne tretira kao socijalna, nego samo kao tržišna kategorija. Isto tako, špekulante kojih ima u toj skupini i koji ne žele vraćati dugove, a imaju golemu imovinu, ne želimo zaštititi. I banke i država trebaju što prije poduzeti određene korake kako ne bismo došli u poziciju da ulica rješava takva pitanja, zaključio je potpredsjednik slavonskobrodskog HSLS-a Željko Landeka.

Povezani sadržaj