Tiskovna konferencija HSLS-a Split

Facebooktwitter

tiskovna bankeSPLIT – Predsjednica splitskog HSLS-a prof. dr. Ljiljana Vidučić dana 12. kolovoza 2011. godine održala je u Splitu tiskovnu konferenciju na temu „Tekući financijski problemi“.

Novo obaranje rekorda tečaja franka prema kuni zabrinjava građane pa tako i stranke koje su socijalno osjetljive i odgovorne. Splitski HSLS je tako među prvima ukazao na neodrživost slobodnog kretanja tečaja franka bez intervencije u zaštiti vjerovnika.

HSLS je prvi predložio fiksiranje tečaja franka prema kuni. Očekujemo od Vlade i banaka da  iznađu neko od rješenja predloženih uz fiksiranje tečaja koje je prihvatljivo i građanima ne samo bankarima. Ako se usvoji model koji se razmatra trenutno ne bi se smjela obračunavati kamata na dug na osnovu razlike stvarnog i fiksnog tečaja.  Isto tako, zajmoprimcima koji to žele treba omogućiti konverziju u euro prema uvjetima na dan zaduženja.

U svakom slučaju, potrebno je pojačati rad Direkcije za zaštitu potrošača i tržišnog natjecanja HNB-a kao i aktivnost civilnog sektora s ciljem sprečavanja i pravovremenog uklanjanja situacija poput ove s frankom koje dovode velik dio zajmoprimaca u tešku situaciju a time ugrožavaju i  kredibilnost samog bakarskog sustava. Nadalje, razlozi i razmjeri rasta kamatnih stopa na kredite trebali bi biti pod lupom javnosti. Isto tako, kreditni ugovori bi trebali biti jasniji, jezgrovitiji, a reklame kredita ne smiju poticati olako zaduživanje, o čemu posebnu brigu treba voditi Hrvatsko udruženje banaka (HUB). 

Što se tiče poduzetništva Vlada i HUP trebaju razmotriti kako olakšati položaj poduzetnika kako sa dosadašnjim kreditima, tako i obzirom na krizu nelikvidnosti i odsustvo investicija što je preduvjet izlaska iz ove tvrdokorne krize. Nelikvidno je ili blokirano 85% poduzeća (njih oko 80 000) investicije su sa 90 mlrd. iz 2008. strmoglavile na 38 mlrd. u 2010.

Kako bi se prestalo s izvlačenjem likvidnosti iz gospodarstva i potaklo investicije i izvoz u HSLS-u:

  • podržavamo kao minimum prijedlog HUP-a o produljenju roka plaćanja PDV sa 30 na 60 dana
  • Zalažemo se za prebivanje dugova i potraživanja prema državnim ministarstvima
  • Držimo da treba povećati dopušteni maksimum porezno priznatog otpisa potraživanja sa 5 000,00  na 20 000,00 kuna jer u suprotnom troškovi nadmašuju koristi za male poduzetnike
  • predlažemo uklanjanje politike iz javnih poduzeća tj. uvođenje javnih natječaje ne samo za članove nadzornih odbora nego i za  upravljačke strukture
  • potrebno je pojednostavniti administrativne, napose izvozne procedure.
  • do ulaska u eurozonu predlažemo korigiranje tečaja kune prema euru za 3% godišnje, kako bi se barem donekle olakšalo izvoznicima precijenjenost kune koja je postala teret posebno obalnom gospodarstvu – turizmu, brodogradnji, poljoprivredi i ribarstvu.

Povezani sadržaj