Održana tribina HSLS-a u Đurđevcu

Facebooktwitter

dvorana u đurđevcu
12. srpnja 2011. godine, u dvorani Udruženja obrtnika u Đurđevcu, pred više od stotinu prisutnih, održana je javna tribina na temu „Gospodarstvo u Republici Hrvatskoj sa posebnim osvrtom na obrt, malo i srednje poduzetništvo” kojoj je nazočio Darinko Kosor, predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke.

Na samom početku Milorad Potkonjak, predsjednik ogranka HSLS-a Đurđevac, pozdravio je prisutne goste: građanke i građane, obrtnike, male i srednje poduzetnike, članove HSLS-a Đurđevac, predstavnike drugih ogranaka HSLS-a Koprivničko-križevačke županije, predsjednika ŽV HSLS-a Koprivničko-križevačke županije Damira Betlehema, predsjednika Mladih hrvatskih liberala Darija Hrebaka i na kraju predsjednika HSLS-a  Darinka Kosora, te mu uručio majicu „Ja sem PICOK“, naglasivši simbolično da je i on od danas građanin i Grada Đurđevca i potom otvorio Javnu tribinu.

U svom izlaganju Darinko Kosor istaknuo je kako HSLS u ovom trenutku zanima kada će i kako Hrvatska izaći iz krize, uz sadašnju vladajuću koaliciju koja zemlju vodi u krivom smjeru, ali i uz postojeću oporbu, jer je Hrvatska jedina zemlja tzv. nove Europe koja ne bilježi pozitivan gospodarski rast te u kojoj ove godine nije bilo ni jedne ozbiljne investicije.
 

“Mi u HSLS-u smo ipak optimisti, vjerujemo da je u idućih 2 g. do ulaska u EU moguć gospodarski oporavak, no samo ako građani budu istinski htjeli promjene, a to znači da na predstojećim izborima glasaju za određenu političku opciju, a ne protiv kako se obično događa, te na taj način značajan broj glasova daju ostalim opcijama kako bi došlo do stvarne promjene političkih odnosa“naglasio je Kosor.

Podsjetio je na gospodarske mjere koje nudi HSLS, a odnose se na značajno smanjenje poreza na dohodak i ukidanje svih parafiskalnih nameta u gospodarstvu, a što podrazumijeva i obrt, malo i srednje poduzetništvo (tu se posebice misli na slobodno plaćanje Komorskog doprinosa onih koji to žele, a ne da im to nameće država, ukidanje poreza na tvrtku i sličnih davanja) uz smanjenje državnog proračuna i javne potrošnje sa sadašnjih 122 na barem 110 milijardi kuna te promjenu Zakona o radu kao pretpostavku za gospodarske reforme.

Osvrnuo se na najave izmjena kaznenog zakona kojim bi se uvele kazne za poslodavce koji ne isplaćuju plaće radnicima, te ocijenio da je to još jedan poticaj nepoduzetničkoj klimi u Hrvatskoj jer će poslodavce, umjesto na novo zapošljavanje potaknuti na nova otpuštanja radnika, jer ako isplate plaće u ovim uvjetima neće moći platiti dobavljače koji su najčešće mali poduzetnici i za kratko vrijeme slijede stečajevi i otkazi kod njih te radnici ponovno ostaju bez posla, već treba realno postaviti poduzetničku klimu.

“Podržavamo stav da je nedopustivo da poslodavac ne isplati plaću radnicima, ali ako isti poslodavac ne plati i dobavljačima onda njihovi radnici nemaju plaću, a promjena zakona neće riješiti taj problem“ naglasio je Kosor.

Smatra da je i jedno od važnih pitanja kako će se te izmjene primijeniti u slučajevima kada je država krivac za neisplatu plaća.

Po završetku izlaganja koje je trajalo do 21 sat slijedećih sat vremena su nazočni postavljali pitanja, a vodstvo tribine je nastavio dopredsjednik ogranka HSLS-a Đurđevac Branimir Prelec koji je ujedno i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Đurđevca, koja su se odnosila na samo izlaganje, ali i natalitetnu politiku, gdje Kosor odgovara da, iako je Katolik, podržava slobodnu medicinski potpomognutu oplodnju da građanima, koji ne mogu imati prirodnim putem djecu se omogući ako to žele, a većina želi da to i ostvare uz pomoć struke, kao i niz drugih pitanja vezanih uz temu na koja su nazočni dobili konkretne odgovore i nisu imali primjedbi.

Po završetku D. Kosor se u neformalnom razgovoru družio s posjetiocima sve do 23 i 15 sati.

Povezani sadržaj