Konferencija za novinare HSLS-a Zagrebačke županije

Facebooktwitter

HSLS Zagrebačke županije održao je konferenciju za medije u Samoboru, u srijedu, 1. lipnja 2011. godine na temu  „Uloga Zagrebačke županije u pripremi za strukturne fondove EU“.

SAMOBOR – HSLS Zagrebačke županije održao je konferenciju za medije u Samoboru, u srijedu, 1. lipnja 2011. godine na temu  „Uloga Zagrebačke županije u pripremi za strukturne fondove EU“, na kojoj su sudjelovali Željko Fadljević, predsjednik HSLS-a Zagrebačke županije i županijski vijećnik u Skupštini Zagrebačke županije, Filip Ćurko, dogradonačelnik Sv.Ivana Zeline i Branko Petrinec, potpredsjednik Gradskog vijeća Ivanić-Grada, oboje ujedno i potpredsjednici HSLS-a Zagrebačke županije i dr. Linda Rossini Gajšak, potpredsjednica Središnjeg vijeća HSLS-a i gradska vijećnica Gradskog vijeća Grada Samobora.

 

U svome izlaganju istaknuli su inicijativu županijskog HSLS-a Zagrebačke županije prema županijskoj izvršnoj vlasti kako bi se bolje pripremili za povlačenje sredstava iz strukturnih ali i predpristupnih fondova EU.
HSLS Zagrebačke županije postavio je niz otvorenih pitanja prema odgovornima u Zagrebačkoj županiji o njihovim spoznajama što se nalazi  u nacrtima operativnih planova vezanim za strukturne fondove EU, kako se pripremaju i koje su im smjernice te jesu li definirani nacionalni projekti vezani uz strukturne fondove na razini Zagrebačke županije?
Također su pozvali izvršnu vlast zagrebačke županije, župana i dožupane da unaprijede komunikacijski kanal gradovima i općinama na području Zagrebačke županije, otvore konzultacijske procese, ukažu na potrebne korake  te upute kako planirati proračune za novu proračunsku godinu u kojoj će se predvidjeti sredstva za neke projekte.
Županijski savjet za EU integracije bi trebao biti jedan od organizatora predavanja na gore navedene korake. Iako će se detalji operativnih projekata odnosno područja koja će se financirati iz strukturnih fondova EU znati tek kad će biti poznat datum ulaska Hrvatske u EU, već je sada poznato kako će se financirati prije svega projekti iz područja prometa, okoliša i regionalne konkurentnosti. Svim potencijalnim korisnicima sredstava iz strukturnih fondova preporučuje se kako projekte koje namjeravaju predložiti za financiranje ne smiju izrađivati samo na temelju raspoloživosti novca već ponajprije na temelju vlastite ideje jer će oni imati najveće šanse za prolazak.
“U 2014. godini počinje novo projektno razdoblje za korištenje strukturnih fondova i za njega se potencijalni korisnici moraju početi pripremati već danas”.
Kao jednu od najvažnijih novosti koje Hrvatskoj donosi skori ulazak u Europsku uniju, je činjenica da će za provedbu projekata za koje je novac odobren biti zadužene domaće institucije. U konačnici, svi će projekti prolaziti naknadnu kontrolu u Bruxellesu, a ako ne budu odgovarajući korisnici će biti prisiljeni vratiti novac.
Pravila EU nalažuda jemoguće  financirati samo projekte koji imaju riješen imovinsko-pravni status zemljišta, građevinske dozvole, kao i potpunu tehničku dokumentaciju spremnu za objavu natječaja za izvođače.
Od presudne je važnosti da se na svim razinama uprave planira financiranje projektne dokumentacije jer to je ulaganje nužan preduvjet korištenja europskih sredstava.
Pritom će one županije i gradovi koji u trenutku pristupanja EU budu imali više spremnih projekata biti na dobitku.
Želja županijskog HSLS-a je da se što kroz veći broj kvalitetnih projekata opravda veliki ulog Republike Hrvastke  u iznosu članarine od 250-300 mil EUR za dvogodišnje razdoblje korištenja sredstava koja će biti na dvogodišnjoj razini od trenutka pristupanja Europskoj uniji oko 1,6 milijardi eura. Svaki grad i općina na području Zagrebačke županije ima svoje kapitalne projekte kao kandidate za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova EU. Za Grad Samobor su takvi kapitalni projekti svakako pruga Samoborček i vojarna Taborec.
Čelnici županijskog HSLS-a dotakli su se i sredstava iz predpristupnih fondova EU. Iako je najviše projekata IZ eu fondova  i primljenih sredstava Zagrebačka županija koja je kroz fondove SAPARD i IPARD povukla između 12 i 15 milijuna eura na visokom 2. mjestu (vodeća je Osječko-baranjska županija, koja je ukupno povukla 46,5 milijuna eura) što je ukupno mali udio obzirom na raspoloživa sredstva HSLS Zagrebačke županije apelira na mjerodavne u Zagrebačkoj županiji da iniciraju osnivanje LAG-ova (lokalnih akcijskih grupa) kako njihovi krajnji korisnici na području Zagrebačke županije ne bi bili zakinuti za nedostižnih 30 bodova (od ukupnih 100) za razliku od kolega u Istarskoj i Zadarskoj županiji kada budu konkurirali za mjere ruralnog razvoja. Podsjećamo da je u Zagrebačkoj županiji registrirano oko 17.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i Zagrebačka županija ima veliki potencijal za povlačenje tih sredstava. Na području Zagrebačka županije postoji samo jedan LAG, i to LAG Moslavina u koji je ivanićgrad uključen s gradovima s područja Sisačko-moslavačke županije. Kao pozitivan primjer istaknut je projekt iz Svetog Ivana Zeline koji su zajedno s partnerima iz Slovenije i Austrije (ukupno 7 partnera) dobili sredstva iz predpristupnih fondova za uređenje hodočasničkih puteva u Hrvatskoj i Sloveniji i spajanje na puteve u Austriji te pozitivan primjer POU Samobor koji je uspješno aplicirao i dobio sredstva s partnerima u čak 4 projekta.
Konkretnu pomoć koju HSLS daje svim zainteresiranim građanima, udrugama ali i javnim službenicima je besplatno predavanje koje zajednički organiziraju Liberalke-ženska inicijativa HSLS-a Zagrebačke županije i Liberalke Grada Zagreba, HSLS Zagrebačke županije i HSLS Ivanić-Grada na temu strukturnih fondova koji će se održati u Ivanićgradu 9. lipnja s početkom u 19.00 sati u Maloj dvorani Doma kulture. Predavači su Renata Šeperić Petak, konzultantica i vlasnica „Logičke matrice“ ujedno i predsjednica Liberalki Grada Zagreba, Davor Žmegača, gradonačelnik Grada Kutine i predsjednik Središnjeg vijeća HSLS-a a  moderiratorica dr. Linda Rossini Gajšak, potpredsjednica Središnjeg vijeća HSLS-a i predsjednica Liberalki Zagrebačke županije.

Povezani sadržaj