Konferencija za novinare HSLS-a Grada Zadra

Facebooktwitter

ZADAR, 25. svibnja -Zadarski liberali strahuju od uvođenja prireza zbog 83 milijuna kuna proračunskog manjka i nerealnog planiranja gradskog proračuna koji mora biti okrenut gospodarstvu i povećanju prihoda.

ZADAR, 25. svibnja -Zadarski liberali strahuju od uvođenja prireza zbog 83 milijuna kuna proračunskog manjka i nerealnog planiranja gradskog proračuna koji mora biti okrenut gospodarstvu i povećanju prihoda, istaknuo je  Zdenko Jukić, predsjednik Odbora za financije GO HSLS-a Grada Zadra, na konferenciji za novinare u srijedu 25. svibnja 2011. godine.

Predsjednik HSLS-a u Zadru Željko Predovan nadodao je da bi najavljenim smanjenjem broja općina okolne zone mogle pripasti Zadru te bi tako realizacija  Poslovne zone Crno mogla postati nepotrebna, a koja je od velike važnosti za povećanje prihoda. Gospodarstveno stanje u Zadru se pogoršava, gopodarstvenici se sele u okolne zone, a BDP-a Zadarske županije  pao je s četvrtog na osmo mjesto.

„Kriza definitivno nije opravdanje za manjak u proračunu Grada Zadra. Kriza je zahvatila i Varaždinsku županju i Grad Rijeku pa zašto oni nemaju dubioze od 83 milijuna kuna?“, upitao je Jukić, iznoseći analizu izvršenja proračuna Grada Zadra u 2010. o čemu je početkom tjedna raspravljalo Gradsko vijeće. Kazao je kako od 2002. godine prati sve proračune u Zadarskoj županiji, a posebice proračun Grada Zadra, ali ga je „strah rupe od 83 milijuna kuna. Volio bih vjerovati gradonačelniku Zvonimiru Vrančiću kad kaže da prirez neće biti uveden, ali volio bih vidjeti na koji način oni mogu dati zamašnjak zadarskoj konjukturi da izvuče proračun za 2011“.

Liberali tvrde da gradonačelnik nema adekvatnu potporu od svojih pročelnika, a po zakonu su već u lipnju 2010. trebali predvidjeti lošija gospodarska kretanja i osjetno, a ne kozmetički, smanjiti proračun kako se ova rupa ne bi dogodila. U izvještaju o izvršenju proračuna nije prikazana rupa od 136 milijuna kuna na stavci „obračunati prihodi, a ne naplaćeni”. Kada bi se 50 % toga uspjelo naplatiti naš bi proračun mogao biti razvojni. Sadašnji proračun je okrenut socijali, a ne prihodovnoj strani. Kad bi se legalizirali objekti koji su već duže vrijeme izgrađeni, Grad bi prihodovao 50 milijuna eura. Proračun za 2011. pokušava smiriti socijalu, šire glasačko tijelo, a ne okreće se gospodarstvu. Porazan je podataka Hrvatskog zavoda za statistiku da smo 2007. bili na četvrtom mjestu po BDP-u, a 2010. smo pali na osmo mjesto. Pao nam je broj obrta, poslovne zone koje su se izgradile blizu Zadra odvukle su nam velike i kapitalno intenzivne tvrtke. Nerealizacijom gospodarske zone Crno, koja nam je trebala donijeti 10 do 15 % proračunskih prihoda, mi već tri godine gubimo, rekao je Jukić napominjući kako u današnjim uvjetima gospodarsku zonu Crnu treba planirati drukčije u odnosu na ono što je zamišljeno prije pet godina.

„Naša je ideja da to ne bude zona radno intenzivnih tvrtki i smatramo da je budućnost gospodarske zone Crno u kapitalno intenzivnim industrijama, malim fleksibilnim tvrtkama koje imaju 10 do 15 zaposlenih i okrenute su novim tehnologijama, Europi i izvozu. Samo Zagreb i Varaždinska županija imaju centre za transfer tehnologija. U posljednje dvije godine mi poduzetnici pokušavamo u Zadru osnovati centar za transfer tehnologije koji bi nam pomogao da suvremene i unosne tehnologije dovodimo u Zadar. Grad Zadar ne može svoj razvoj temeljiti samo na turizmu, jer ta grana funkcionira samo dva, tri mjeseca, zaključio je Jukić.

Predsjednik zadarskih liberala Predovan kazao je kako strahuje da Zadar, u trenutku kada će moći realizirati zonu Crno, ona uopće više neće biti potrebna. Postoji vjerojatnost smanjenja broja općina, a Murvica je sa svojom gospodarskom zonom došla na granice Grada Zadra. Tek smo na prošloj sjednici Gradskog vijeća donijeli odluku o plaćanju naknade za šumsko zemljište u iznosu od 2,7 milijuna kuna. Kašnjenje s realizacijom zone Crno rezultiralo je time da su gospodarski subjekti otišli u zone na području općina Poličnik i Stankovci. Od tvrtki koje su svojedobno potpisale pismo namjere preseljenja u zonu Crnu, mnoge su se već fizički iselile i ti podaci više nisu realni, a stranih ulaganja, unatoč velikim pričama, uopće nema. Grad Zadar je zakasnio, mi smo izgubili i zato naš proračun pada, kazao je Predovan koji je ocijenio kako je gradska vlast, kad su ulaganja u pitanju, u posljednje dvije godine promašila prioritete.

– Grad Zadar je išao u projekte uljepšavanja i podizanja kulturnog standarda. Najveća investicija prošle godine bilo je trinaestak milijuna kuna vrijedno uređenje Poljane pape Ivana Pavla II. Da se poljana nije uredila i da se taj novca uložio u zonu crno, zona bi bila infrastrukturno realizirana i mogla bi proizvesti barem potencijal za novih 13 ili 26 milijuna kuna koji su se mogli vratiti u uređenje Poljane. Sada se uređuje Trg Petra Zoranića, što je opet jedna investicija koja ne donosi novac, ustvrdio je Predovan.

 

Povezani sadržaj