HSLS Rijeka povodom Dana žena

Facebooktwitter


Žene u obrazovnom sustavu i cjeloživotnom obrazovanju: Kako pomoći studenticama majkama i kamo usmjeriti nezaposlene žene nakon 45. godine života?

U visokoškolsko- obrazovnom sustavu sve je veći broj studentica koje su majke malodobne djece. Zbog bolonjskog obrazovnog sustava frekvencija pohadanja nastave studenata je ucestala i povisena, nazocnost je potrebna na svim obveznim i izbornim kolegijima u prosjeku 70%, nazocnost na vjezbama 100%,

Studentice –majke imaju problem zbrinjavanja djece tijekom dana dok im traju predavanja- to znaci da je potrebno odvojiti se od malog djeteta. Zbog toga su prisiljene nalaziti skupe baby sittere ili traziti pomoc majki-baka servis.

Ali pitanje je sto se događa sa studenticama koje nisu iz Rijeke, ali koje studiraju u Rijeci? One su prisiljene pauzirati, studij se otegne, velike pauze stvaraju rupe u znanju i kvaliteti obrazovanja i studiranja. Rješenje: pokušati s lokalnom zajednicom i Sveučilištem organizirati dnevne vrtiće na sveučilištu. To omogućuje podizanje kvalitete studiranja i skraćivanje perioda studiranja te osposobljavanje studentica -majki za samostalno privređivanje. Mišljenja smo da treba stvoriti svoj model zbrinjavanja djece na sveučilištu prema mentalnim i fizičkim potrebama našega okruženja. Ako to nije moguće treba preuzeti već postojeće modele prema američkim ili zapadno europskim sveučilištima (Njemačka). Za takve aktivnosti postoje i sredstva u EU tj. može se osmisliti i pokrenuti projekt za koji će se tražiti sredstva iz EU .

Također se pitamo što mogu učiniti žene koje su cijeli svoj životni vijek radile u nekom poduzeću koje je sada propalo ili otišlo u stečaj, a one su se našle bez zaposlenja nakon 40. te ili 45 .godine, i kamo sada? Tko će ih primiti na posao kada posao ne mogu naći ni žene srednje stručne spreme od 20 godina? Takve žene obično nemaju visokoškolsko obrazovanje, a i da imaju, da li bi im to pomoglo? Postoji nepravedan odnos prema njima u trenutku pronalaženja posla, kao i seksistički odnos prema ženama koje traže zaposlenje općenito. Jer činjenica je da kod prijave na radno mjesto, osim životopisa poslodavac traži i slika osobe. Mi se pitamo čemu to? Kako žena od 45 i dalje prema slici može konkurirati djevojci od 20 godina? Potrebno je promijeniti taj seksistički odnos.

Ako se vlada odlučila davati poticaje za zapošljavanje takvih žena: da li je to dugoročno rješenje? Naime, poslodavci će ih uzimati (i radno iskoristiti) samo zato što za njih dobivaju poticaje. Možda je rješenje u brzim prekvalifikacijama koje omogućuju programi cjeloživotnog obrazovanja. Ako se koriste takvi programi, također se sredstva mogu dobiti iz EU za projekte toga tipa, a lokalna sveučilišta dobivaju novce i uvjete za pokretanjer takvih programa te dobivaju mogućnost zapošljavanja većeg i brojnijeg nastavnog kadra za izvođenje programa za cjeloživotno učenje, a te žene te dobi dobivaju novu priliku.

Također, trebalo bi razmisliti o tome da žene općenito puno više rade od muškaraca jer imaju kućanstva na svojim leđima, brigu za djecu isl. Zbog toga bi trebalo razmisliti o mogućnostima priznavanja radnog staža na temelju broja rođene djece (kao npr.u Njemačkoj), ili jedan dio radnog staža za mirovinu priznavati zbog perioda provedenog kao domaćica u kućanstvu

Povezani sadržaj