Priopćenje za medije LIBERALKI uz obilježavanje nacionalnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama

liberalke

Uz Nacionalni dan borbe protiv nasilja mi Liberalke HSLS-a Karlovačke i Zagrebačke županije upućujemo apel „Nasilnike a ne žrtve u sigurne kuće“.

Tražimo od mjerodavnih da se postojeći zakonski propisi provode te da se kod nasilja u obitelji iz obitelji udaljuje naslinik, a ne žrtva.

Na konferenciji za medije održanoj u Karlovcu u četvrtak 22. rujna ispred Centra za socijalnu skrb govorile su:

– Snježana Britvec, predsjednica LIberalki Karlovačke županije i gradska vijećnica HSLS-a Gradskog vijeća Grada Karlovca

-dr Višnja MIhalić Mikuljan, predsjednica HSLS-a Karlovačke županije i županijska vijećnica HSLS-a u Županijskoj skupštini Karlovačke županije

-dr Linda Rossini Gajšak, potpredsjednica Središnjeg viojeća HSLS-a, predsjednica Liberalki Zagrebačke županije, koordinatorica HSLS-a za VII. izbornu jedinicu i gradska vijećnica HSLS-a u Grasdkom vijeću Grada Samobora.

Snježana Britvec istaknula je kako Grad Karlovac za razliku od Karlovačke županije u skladu sa svojim mogućnostima podupire žensku grupu  „Korak“ koja je angažirana na problematici pomoći zlostavljanim ženama te da će HSLS i dalje kontinuirano podupirati potpore grupi „Korak“.

Dr Višnja Mihalić istaknula je kako je i osobno iskustvo motivira da podupre sve žene koje se nađu u situaciji da budu zlostavljane bilo fizički bilo emocionalno.

Dr Linda Rossini Gajšak izrekla je jasan stav LIberalki-ženske inicijative HSLS-a koje traže  od mjerodavnih da se postojeći zakonski propisi provode te da se kod nasilja u obitelji iz obitelji udaljuje naslinik, a ne žrtva.

Problem je što mjeru udaljenja počinitelja nasilja kod nas može izreći samo sud i rijetko se provodi, dok u drugim europskim zemljama to radi policija, odmah po prijavi žrtve.
U Hrvatskoj izostaje i stvarna potpora žrtvi, jer se dugo čeka sudski proces, a za to vrijeme žrtva i dalje ostaje živjeti s nasilnikom, pa često nakon šest mjeseci kad dođe poziv za sud, predomisli se i odustane od prijave.

Liberalke-ženska inicijativa HSLS-a radi na zakonski prijedlozima izmjene postojećih zakonskih propis a kao novitet najavljujemo prtal za borbu protiv nasilja koji će biti postavjen unuitar web stranice Liberalki, www.liberalke.com. Na njemu će žrtve moći dobiti brojne besplatne pravne savjete kao i informacije o svojim pravima. Intencija je implementirati dobre primjere zakonske regulative iz nekih zapadnoeuropskih zmalja, primjerice Austrije.
U Austriji, primjerice, žrtva u roku od dva sata od prijave nasilja iz socijalne službe dobiva osobu koja će se brinuti o njoj. U Hrvatskoj besplatna pravna pomoć dolazi tek nakon 15 dana.

Statistika nasilja u obitelji uistinu je zabrinjavajuća.

U IZVJEŠĆU o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Gordan Lukač Koritnik za 2009. godine zabrinjavajući su podaci. Naime, drastično se povećao broj žena žrtava ubojstva koje su ubijene od strane članova obitelji. U 2008. godini bilo je 11 takvih slučajeva, dok se u 2009. godini taj broj popeo na 21. Što bi značilo da je u Hrvatskoj prošle godine svakih 17 dana ubijena jedna žena od strane člana obitelji.Broj svih ubojstava u 2009. iznosio je 49 (što je smanjenje u odnosu na 2008. kada je iznosio 67) onda je krajnje alarmantna činjenica da je čak 21 žena ubijena od strane člana obitelji (ili 43 posto svih žrtava ubojstava su žene ubijene od strane člana obitelji). “Stoga je učinkovito djelovanje na prevenciji obiteljskog nasilja hitno i nužno. Na lokalnoj razini ne radi se dovoljno na osvješćivanju problema obiteljskog nasilja kao problema zajednice. Previše se toga prepušta rješavanju na nacionalnoj razini, a premalo je angažmana samih lokalnih zajednica”, navodi se u Izvješću pravobraniteljice.U 2009. godini 28,3 posto pritužbi pravobraniteljice odnosilo se na nasilje u obitelji, a podnosile su ih najvećim dijelom žene. Počinitelji/ce obiteljskog nasilja bili su bračni i izvanbračni supružnici, ali i drugi članovi obitelji – brat, otac, svekar, sin.”U odnosu na obiteljsko nasilje treba istaknuti da je pojačan zakonodavni okvir donošenjem novog Zakona o zaštiti od obiteljskog nasilja, ali da mjere predviđene Strategijom o zaštiti od obiteljskog nasilja, koje su se trebale provesti u 2009. godini, nisu do kraja provedene, a prevencija očito nije dala željene rezultate jer je broj prijavljenog nasilja veći nego u 2008. godini, kao i broj ubijenih žena žrtava obiteljskog nasilja”, jedan je od zaključaka Izvješća u kojemu između ostalog piše kako je potrebno djelovati na pojačanoj prevenciji nasilja u obitelji.

Dr. Linda Rossini Gajšak uz pokretanje portala Liberalki za borbu protiv nasilja najavila je veliki skup u studenom u Zagrebu, kada će se na jednom mjestu okupiti udruge i pojedince koji se bave problematikom nasilja u obitelji s ciljem unapređenja postojeće zakonske regulative u sljedećem zasjedanju Hrvatskog.