Intervju Darinka Kosora u Glasu Slavonije

Facebooktwitter

Intervju Glas slavonijeO predstojećim parlamentarnim izborima, peticiji s prikupljenih 75 tisuća potpisa, HSLS-u osječko-baranjske županije, slučaju Čehok i drugim aktualnostima razgovarali smo s predsjednikom HSLS-a Darinkom Kosorom.

Prikupili ste 75.000 potpisa u akciji “Prvo zaposlenje treba biti oslobođeno svih poreza i doprinosa tijekom prve godine rada”. Na kakav ste odjek naišli?


– Žao nam je što Vlada nije prepoznala tu peticiju. To je druga po veličini peticiji u RH nakon one velike sindikalne. Radi se o stvari koja nije toliko ispolitizirana; nije protiv Vlade, ni protiv vladajuće koalicije, nego je to pozitivna inicijativa da se na temelju naše ideje i potpisa građana donese pozitivan zakon koji će mladim ljudima olakšati zapošljavanje. Na žalost, jedna druga vlada, u Srbiji je, ne na temelju naše peticije nego nekih svojih lokalnih inicijativa, upravo donijela takav zakon što samo govori da su u nekim stvarima i ispred nas, prije svega u ovim gospodarskim. Glavni problem RH, posebno sada kada smo završili pregovore, teška je gospodarska situacija i prava istina je da 2011. nije godina izlaska iz krize, nije ona u kojoj se popravila likvidnost tvrtki, ni ona u kojoj je rast veći nego prošle godine – ove će vjerojatno biti nula ili možda jedan. Nakon turističke sezone ponovno će doći do rasta nezaposlenosti. Mislim da puno veći broj građana negoli to ankete pokazuju podržava zatvaranje pregovora s EU, ali žele da se riješe njihove osobne sudbine.

Iritiranje građana

Prema istraživanju Ipsos Pulsa, HSLS ima potporu 5 posto građana. Kako to komentirate?

– Spustili smo se među građane. Većina naših stranaka je postala salonskim strankama. Svakih tjedan je press-konferencija. Većinom su to obračuni između stranaka ili pojedinaca, a to većinu građana iritira i ne zanima. Nije lako u 150 gradova organizirati štandove, ideje, materijale, razgovor s ljudima. Njima je dosta politike, stranaka, teško im se doći potpisati. Mi smo ipak uspjeli, objasnili im svoje programe. Oni su nas prepoznali i zbog toga smo popravili rezultat. Na neki način je HSLS ovim postao četvrta politička stranka u RH, što nam daje poticaj da nastavimo dalje.

Gdje je osječko-baranjski HSLS?

– Osječko-baranjski HSLS već duže vrijeme proživljava katarzu. Poznato je da je ovdje, posebno u Osijeku, HSLS bio obilježen Zlatkom Kramarićem, njegovom vlašću i pozicijom gradonačelnika. Nakon što je otišao s vlasti, cijela Osječko-baranjska županija je politički “malo skrenula u desno”. Računam da će se u određenim ciklusima to klatno pomaknuti i da će se onaj dio birača koji je 10 ili 15 godina glasovao za opciju centra, liberalnu, ponovno vratiti tome. Ali im za to trebamo dati povoda dobrim akcijama, idejama i ljudima, i to sad radimo. Gradimo stranku od početka. To vam je kao kad srušite kuću pa ju gradite iz početka, tako mi ponovno gradimo HSLS, i u tome smo uporni. Kao što na državnoj razini i u određenom broju županija to uspijevamo, uspjet ćemo u nekom vremenu i ovdje. Vjerujem da će oni koji su tri puta glasali za umjerene opcije, ponovno tako glasati kada za to nađu povod.

Političke prijevare

Dali ste bezrezervnu podršku završetku pregovora s EU-om, naglasivši kako sadašnjoj i budućoj vladi gospodarska situacija u zemlji idućih mjeseci mora biti prioritet?

– Dao sam podršku završetku pregovora jer je to pitanje zdravog razuma. Oni koji govore da nisu pratili pregovore, ili da su protiv ulaska u EU lažu građanima. Koliko znam, SDP je rekao kako oni to previše nisu pratili. Pa oni su bili glavni koji su se zalagali za ulazak u Uniju. HSP danas govori da nije za ulazak u EU, a do prije šest mjeseci u njihovom je programu pisalo da jesu. Program su promijenili jer su mislili da će se tako lakše približiti jednom dijelu birača. To su političke prijevare. Građanima je dosta prevaranata u politici, političkih obećanja. Oni žele politiku i političare koji će govoriti istinu i koji će im realno reći što mogu, a što ne mogu.

Na parlamentarne izbore – samostalno

– HSLS samostalno izlazi na izbore. Uvjeren sam da ćemo u nekoliko izbornih jedinica ostvariti dobre rezultate, a onda ćemo se pripremati i za lokalne izbore koji su godinu i pol dana kasnije. Vjerujem da ćemo na njima, pa i u ovoj županiji, ostvariti rezultate od dvadeset i više posto. Hrvatskoj nedostaje liberalna, treća opcija između HDZ-a i SDP-a. Ima malo stranaka koji taj prostor mogu dobro zatvoriti kao što to može HSLS. Dakako, i mi sami moramo ispraviti neke pogreške iz svoje povijesti i prošlosti.

Čehok je ostao koalicijski partner HDZ-a

Teško mi je komentirati to što se događa s Ivanom Čehokom jer sam ja više od deset godina bio “vođa” druge frakcije i konceptualno se sukobljavao s Čehokom u stranci, normalno, oko političkih tema. On je prije godinu dana, nakon što smo izišli iz koalicije s HDZ-om, napustio HSLS i ostao, što je važno, koalicijski partner HDZ-a i mislim da bi njegovi koalicijski partneri više trebali govoriti o tome, a mi drugi koji s njim previše kontakta nismo imali nemamo što previše ni reći. Isto tako, želim biti korektan i reći na kraju da nitko nije kriv dok mu se krivnja ne dokaže, pa tako ni Ivan Čehok. Ja mu na ljudskoj razini želim sve najbolje.

HSLS je postao četvrta politička stranka u RH, što nam je poticaj za dalje.

Povezani sadržaj