Rossini Gajšak: Vidim se kao pučkog tribuna

Facebooktwitter

linda rossini gajsak
SAMOBOR- „Vidim sebe kao pučkog tribuna građana i njihovih interesa“, izjavila je dr. Linda Rossini Gajšak, predstavljajući u nedjelju, 16. listopada 2011. godine u Samoboru listu HSLS-a VII izborne jedinice, kojoj je nositeljica.

U prepunoj dvorani Galerije Prica gospodarski program HSLS-a predstavio je Josip Budimir, član Predsjedništva HSLS-a i glavni ekonomski strateg HSLS-a. On je ustvrdio da se dosad bezuspješno pokušavalo restaurirati jedan koncept gospodarskog razvoja koji je preživljen i iscijeđen te ne jamči održivost. ‘Od sedlanja mrtvog konja više nema koristi’ zato, dodaje, HSLS neće inzistirati na širenju iluzija nego na rješavanju realnih problema posebno u segmentu regionalne politike pri čemu će posebnu pažnju posvetiti razvitku konkurentnih sposobnosti, smanjenju nelikvidnosti i poticanju investicija.

Nositeljica liste HSLS-a za VII izbornu jedinicu dr. Linda Rossini Gajšak predstavila je HSLS-ov program za obrazovanje i zdravstvo. U izradi zdravstvenog programa veliki obol su dale obje liječnice s HSLS-ove liste za VII izbornu jedinicu, uz dr. Rossini Gajšak i dr. Višnja Mihalić, predsjednica HSLS-a Karlovačke županije.

Zdravstveni program HSLS-a, istaknula je dr Rossini Gajšak, u središte stavlja pacijenta i  njegovu obitelj. Pacijent treba biti vođen kroz sustav od strane liječnika, a ne izgubljen u „bespućima“ birokracije, listama čekanja i lutanja kroz zdravstveni sustav. I liječnici i medicinske sestre trebaju biti plaćeni više, prema kvaliteti i izvrsnosti. „Naš zdravstveni sustav unatoč dosadašnjim reformama nije doživio stvarnu reformu, mi u HSLS-u inzistiramo na stvarnoj reformi u jedan moderni sustav  s dobrim i pravednim  omjerom između javnog i privatnog zdravstva.“

Posebno težište i ulogu trebaju imati domovi zdravlja koji moraju postati pravi dijagnostičko-medicinski centri.

„Tu ne mogu ne povući paralelu sa našom stvarnošću, s našim samoborskim Domom zdravlja, koji je nekad bio ogledni primjer u ovom dijelu Europe, a danas kada je ispostava županijskog Doma zdravlja suočavamo se s ukidanjem specijalističkih ambulanti iz godine u godinu. Sjetimo se samo kako godinu i pol nismo imali kiruršku ambulantu, kako smo ostali i bez drugih ambulanti, sjetimo se priče s laboratorijem. Kao što se HSLS u svome programu jasno zalaže za ukidanje županija, tako se zalažemo i za prenošenje ovlasti i sredstava s županija na gradove koji će moći samostalno upravljati domovima zdravlja jer tko može bolje poznavati potrebe svojih građana“ istaknula je dr. Rossini Gajšak.

Zakon o medicnski potpomognutoj oplodnji treba biti pravedan, omogućiti prema postulatima struke i etike našim parovima koji se bore s neplodnošću da sve medicinske zahvate imaju u hrvastkim klinikama, a ne da ih zakonski akti onemogućavaju da postanu roditelji. Palijativna medicina je važan dio našeg programa, podržat ćemo sve dosadašnje napore Hrvatskog društva za palijativnu medicinu, stvoriti takve zakonske okvire koji će omogućiti kvalitetnu palijativnu skrb kako kroz bolnički sustav, tako i kroz mobilne timove unutar domova zdravlja.

 Obrazovanje i razvoj ljudskih potencijala  u HSLS-u su ključna su poluga pravog gospodarskog oporavka. Udio visokoobrazovanih manji je od europskog prosjeka. „Osnovnim školama „prijeti“ treća smjena, a školske torbe naše djece sve su teže i teže.

Mi u HSLS-u inzistirati ćemo na posebnim fondovima za cjeloživotno učenje, na besplatnom studiranju za sve brucoše i sve redovite studente, školi u jednoj smjeni, ali unutar koje će učenici moći imati i sve slobodne aktivnosti. Bolje integriranje znanosti i novih tehnologija u gospodarsto u današnje vrijeme je imperativ.Svi brucoši i svi redoviti studenti trebaju biti oslobođeni plaćanja školarina. Naši učitelji, profesori i znanstvenici, od kojih mnoge vidim danas među nama, trebaju biti više plaćeni i to prema kvaliteti rada i izvrsnosti, a ne uravnilovki.“

Na kraju svog predstavljanja dr. Rossini Gajšak je naglasila da će svoje aktivno zalaganje i predanost koje zadnjih osam godina iskazuje kao izrazito aktivna vijećnica Gradskog vijeća grada Samobora prenijeti i na budući zastupnički rad, kada joj građani ukažu povjerenje i jednakim se žarom i predanošću zalagati za svaki grad, općinu, gradsku četvrt VII izborne jedinice jednako i Ogulin, Karlovac, Jastrebarsko, Dugu Resu, Slunj i sve druge  kako je to do sada časno i odgovorno radila za Samobor. „Želim biti pravi pučki tribun građana i njihovih interesa, časno ih zastupati u skladu s programskim postavkama HSLS-a“ na kraju je izjavila dr. Rossini Gajšak.

Povezani sadržaj