“Gusta magla” oko rekonstrukcije tvrđave Imperijal na Srđu

Facebooktwitter

ivo gjajaNa službenim stranicama Grada Dubrovnika pod nadnevkom 24. listopada 2014. god. stoji da će se prema idejnom rješenju “Veliki Muzej Domovinskog rata” protezati na dvije etaže i na 1700 metara kvadratnih, umjesto izvorno predviđenih tek 311 metara kvadratnih.

Također se navodi da će prema procjeni investitora, kompletna rekonstrukcija tvrđave, čija se ukupna vrijednost kreće do čak 100 milijuna kuna, biti završena u prvoj polovici 2016. godine. Govori se tu i o nužnosti premještaja odašiljača “iz prostora tvrđave u neposrednu blizinu” te da je gradonačelnik Vlahušić na sebe preuzeo koordinaciju razgovora s tvrtkom Odašiljači i veze d.o.o., Ministarstvom kulture i Ministarstvom pomorstva prometa i infrastrukture, od kojih bi se prvi razgovor trebao održati u najskorije vrijeme.

Ovom prilikom nećemo o pregovaračkim vještinama gradonačelnika Vlahušića. O njegovim pregovaračkim “uspjesima” i ptice na granama pjevaju.

Ono što zvoni na uzbunu su financijske obveze Grada, a na osnovi informacije koju je v. d. pročelnika Upravnog odjela za promet, stanogradnju i razvojne projekte Dinko Mirić gledateljstvu priopćio u emisiji “Zrcalo” Dubrovačke televizije, koja je reprizirana 3. studenoga (sinoć) u terminu 19,55 – 20,45 sati. On izjavljuje da se je tek nedavno otkrilo postojanje Ugovora kojim je Grad Dubrovnik preuzeo obvezu izgradnje prometnice od Bosanke do Srđa, u dužini od 2.800 m i širine 14 m sa završetkom, i to stotinjak metara od tvrđave.

Izgradnja te i takve prometnice je uvjet početka radova na rekonstrukciji tvrđave Imperijal. O rokovima početka radova rekonstrukcije tvrđave, nakon spoznaje o ovoj obvezi Grada, samo vidovnjaci mogu govoriti.

Pozivamo gradonačelnika Vlahušića da pojasni odredbe tog Ugovora, obznani koje je gradsko tijelo takvu odluku donijelo i ime potpisnika Ugovora u ime Grada Dubrovnika.

Građane Dubrovnika zasigurno interesira kojim sredstvima i na teret kojih programa i projekata u Gradu Dubrovniku tu, do sada javnosti nepoznatu, obvezu izgradnje gradonačelnik namjerava isfinancirati.

Komunalni doprinos, kojeg će za planiranu izgradnju “Sportsko rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu” investitor platiti, nije namijenjen za izgradnju ove prometnice, o kojoj se u ovom sazivu Gradskog vijeća nije raspravljalo niti se odlučivalo.


Predsjednik HSLS-a Grada Dubrovnika i vijećnik u Gradskom vijeću

Ivo Gjaja, dipl.ing.

Povezani sadržaj