Priopćenje povodom preimenovanja Narodne knjižnice i čitaonice Sisak u Narodnu knjižnicu i čitaonicu Vlado Gotovac Sisak

Facebooktwitter

Vlado GotovacSISAK – Rijetko koja osoba u modernoj Hrvatskoj povijesti može okupiti i pomiriti u mišljenju sve političke stranke i opcije, kao što je to u Gradskom vijeću grada Siska jučer učinio Vlado Gotovac. Inicijativu Hrvatsko socijalno – liberalne stranke Ogranak Sisak, da se Narodna knjižnica i čitaonica Sisak preimenuje u Narodnu knjižnicu i čitaonicu Vlado Gotovac Sisak podržale su sve političke stranke u Sisku i mi im se na tome zahvaljujemo.

Na podršci i pomoći u inicijativi posebno se želimo zahvaliti predsjedniku Gradskog vijeća gospodinu Veljku Novaku, ravnateljici narodne knjižnice i čitaonice Sisak Snježani Pokorny, Ružici Čakširan i Bogdanu Arnautoviću iz nakladničke kuće Aura te Institutu Vlado Gotovac te svim kolegicama i kolegama u HSLS-u koji su radili na ostvarivanju ove ideje.

Izuzetno nam je drago što se napokon prepoznala jedna istinska veličina Hrvatske druge polovice 20. stoljeća.

Pjesnik, esejist, filozof, novinar, govornik i političar, ali prije svega Gotovac je bio čovjek kojem je stalo do zemlje u kojoj je živio. Ovim malim činom, kada obilježavamo 10 godina od Gotovčeve smrti, želimo mu zahvaliti na svakoj napisanoj i izgovorenoj riječi i djelu koje nam je poklonio.

Iskoristili bi ovu priliku da Vas podsjetimo da je HSLS u suradnji s Institutom Vlado Gotovac prošle godine Narodnoj knjižnici i čitaonici Sisak i školskim knjižnicama na području grada Siska donirao gotovo 100 djela koje je napisao Vlado Gotovac.

“Jedini smisao mog rada je u nastojanju da se osigura prava, ljudska, pravedna i slobodna zajednica – za sve i svugdje; zajednica koja raznolikost ne samo podnosi, nego joj se i raduje upravo onako, kako se graditelji katedrale u Chartresu raduju, kad iz raznobojnih stakala slažu svoje vjerničke rozete. Tako radostan i tako raznolik svijet – to je moj san! Ako zbog njega moram biti suđen, ja na to pristajem jer bez tog sna ni ja, ni moje djelo nemamo nikakvog smisla.”

(Završna riječ obrane Vlade Gotovca sa suđenja u Zagrebu, 1981.)

Povezani sadržaj