Predstavljena lista br.12 za EU parlament u Slavonskom Brodu

Facebooktwitter

„U Europskoj uniji smo radi interesa, a ne ljubavi“, istakli su sudionici tribine u subotu 3. svibnja 2014. Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu na kojoj su nastupili Nikica Gabrić, predsjednik Nacionalnog foruma i nositelj liste br. 12 za EU parlament, Darinko Kosor, predsjednik HSLS – a. Između ostalog čelnici Nacionalnog foruma i HSLS-a dotaknuli su se pitanja praćenja EU izbora za koje je skrojen svojevrsni medijski rezervat u kojem vrijedi pravilo da su oni predodređeni samo za članove dvaju stranaka: SDP-a i HDZ-a.
 

Dvadesetak ministarstava i gotovo dvjestotinjak agencija koji čine jezgru hrvatske birokracije, u prvoj godini članstva višestruko je manje povuklo sredstava nego što uplaćeno, najčešće zbog neučinkovitosti koje je rezultat neznanja. Bitno je da budući europarlamentarci istodobno imaju znanja kako iskoristiti fondove, te kako ih prilagoditi u rješavanju lokalnih problema, poštujući pritom sva pravila. Slavonija može riješiti svoju budućnost u fokusu novotvorenog EU tržišta s 500 milijuna potrošača uz uvjet da adekvatno i sustavno organizira proizvodnju i prodaju proizvoda poput tradicionalnog slavonskog kulena.

”Nažalost, navikli smo da su Hrvati skloni da prije gledaju da je čaša poluprazna a ne polupuna. Vrijeme je da sami počnemo čistiti svoje dvorište. Stvari moramo pri tom početi rješavati odozdo. U pravom demokratskom sustavu, građani se ne boje svojih vlasti već se vlast boji građana. Pogotovo se to odnosi na one na Gornjem gradu, koji ne znaju kako žive oni na Ilici. Prosto zato što naši političari ne znaju – služiti. To je i razumljivo, jer nikad nisu ni živjeli od svog konkretnog rada i nisu bili za ništa konkretno odgovorni. Stoga ne znaju i ne razumiju da je politika upravljanje društvenim resursima. Posljedično kao društvo postajemo slabići, jer živimo od para-sustava. Preporučujem vam stoga da se oslobodite straha. Ništa nam neće pasti s neba. Nitko neće doći rješavati naše probleme u Hrvatskoj. Sve se može za one, koji se ne boje. Počnite govoriti slobodno, jer čovjek bez karaktera nema budućnosti.” istaknuo je Nikica Gabrić.

Govoreći pak o kandidatkinjama i kandidatima s liste br.12 za EU parlament, Gabrić je napomenuo: ”Lista br. 12 je poruka. To je lista partnerstva i dijaloga onih koji mogu razgovarati što je bitno, a što nije. Moramo konačno naučiti živjeti jedni s drugima. Naučiti sjesti za stol,razgovarati i razgovarati i – oprostiti grešku drugima. Uostalom,na dijalog i praštanje stalno nas poziva i papa Franjo u svojim porukama.”

Poslije tribine u Slavonskom Brodu, Nikica Gabrić i Darinko Kosor su sudjelovali na obilježavanju 21. godine Općine Rešetari uz Jadranku Kosor, nezavisnu zastupnicu u Saboru RH te počasnu građanku Grada Vukovara, koja im se pridružila na povratku iz Vukovara, gdje je gostovala u emisiji Radio Vukovara na Dan grada. Tom je prilikom Darinko Kosor, kao dragovoljac Domovinskog rata, upozorio u svjetlu recentnih zbivanja da je vrijeme da se ne dijelimo zbog političkih razlika u gledanjima u dvije i više kolona u obilježavanju važnih obljetnica, već da se i tom i u ostalim prilikama svrstavamo uvijek u jednu jedinstvenu.

„Uvjerena sam da će Hrvatska naći snage i razuma za izlaz iz sadašnjih gospodarskih poteškoća, za to valja puno i intenzivno raditi, posebice u gospodarskom okruženju, koje nam se ulaskom u EU širom otvorilo. Na nama je sada da od ovih izbora za EU parlament iskoristimo šansu na najbolji mogući način“, poručila je na kraju bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je Hrvatsku uvela u punopravno EU članstvo.

Povezani sadržaj