Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor posjetio Grad Glinu

Facebooktwitter

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor u utorak 17. rujna posjetio je Grad Glinu. Primio ga je gradonačelnik Grada Gline Milan Bakšić s kojim je održao radni sastanak.

Jedna od tema razgovora bila je obnova Kuće hrvatske himne, kuće u kojoj je Josip Runjanin uglazbio i po prvi put izveo hrvatsku himnu.

„Iako smo prije dva mjeseca ušli u EU i postali punopravnom članicom, ne smijemo zaboraviti i trebamo sačuvati naš identitet. A identitet su i nacionalni simboli: zastava, grb i himna. Stoga me čudi da ovdje danas ne vidim stotine stranih turista koji žele upoznati hrvatsku povijest, ali nikad nije kasno.“, rekao je predsjednik GSGZ.

Osvrnuo se i na najavljeno zajedničko financiranje obnove Kuće hrvatske himne od strane Grada Zagreba i Grada Gline: „ S obzirom da se radi o projektu koji je od velikog nacionalnog značaja, Grad Zagreb, kao glavni grad Republike Hrvatske, će se financijski uključiti u obnovu, ali dakako da najviše očekujemo od države i Sisačko – moslavačke županije.“

U svijetlu nedavnih događanja u Vukovaru, Darinko Kosor je uputio apel, ali i poruku zašto je ovaj projekt iznimno važan na više razina: „Pođimo od autora hrvatske himne; Antuna Mihanovića koji je napisao tekst i Josipa Runjanina, pravoslavca, koji je taj tekst uglazbio, što je dokaz da su ljudi na ovim prostorima i prije više od stotinu godina živjeli i radili zajedno. Tome ne svjedoči samo na, simboličnoj razini, priča o nastanku himne već i svi vi koji u Glini živite, s obzirom na sastav stanovništva. To je važna poruka svim građanima Republike Hrvatske da je potrebno pronalaziti one zajedničke točke koje nas spajaju jer svi zajedno dijelimo istu sudbinu.“

Povezani sadržaj

Telefon: 01 4810 401
Fax: 01 4810 404
Trg Nikole Zrinskog 17/1, 10 000, Zagreb
hsls@hsls.hr