Neće grad, neće promet, hoće HSLS

Facebooktwitter

Tema je tiskovne konferencije splitskog HSLS-a održane 28. studenog u Splitu. Na tiskovnoj konfernciju govorili su Tonći Blažević – Predsjednik splitskog HSLS-a i Domagoj Grgić- Potpredsjednik MHL-Split.

Ljetos je MHL Split pokrenuo inicijativu „ Splitska mladost za svakodnevne noćne linije“koja je naišla na dobar odjek među građanima , pogotovo kod mladih. Kao što je i uvijek dosad bilo odjek gradske uprave i Prometa je bio mlak bez ikakvog promišljanja . I dan danas, nakon 22 godina demokracije, naša administracija ne želi prihvatiti da je ona tu zbog građanina a ne obrnuto. Ovom prilikom želimo kazati Gradskoj upravi i Prometu naše prijedloge čijom se realizacijom stvara dovoljan financijski prostor da bi se eventualni dodatni trošak uvođenjem ljetnih noćnih linija mogao kompenzirati.

  • Predlažemo uvođenje višednevnih karata. Split je napokon postao turističko mjesto za višednevni boravak te mislimo da treba gostima pružiti mogućnost kupovine dnevne ili višednevne karte. Za 1, 3, 5, 7 dana. Isto je moguće i za sve ostale korisnike javnog prijevoza.
  • Univerzalne pokazne karte za đake i studente . – za razdoblje od 15. lipnja do 1. rujna, za jedinstvenu       cijenu manju od zbroja   cijene za taj period. Dobar put za porast prodaje pokaza u srpnju i kolovozu.
  • Ljetne plus karte – Srednjoškolcima i studentima pružite mogućnost da u istom razdoblju imaju mogućnosti kupnje „ljetne plus karte“ – naime, na cijenu univerzalne pokazne karte dodate iznos od (npr.) 30kn, te se uz taj dodatak oni mogu voziti i       ljetnim noćnim linijama.
  • Cijena pojedinačne karte za noćnu liniju neka bude jeftinija od pojedinačne dnevne. Npr: cijena dnevne iznosi 11 kn,a noćna 8 kn.
  • Stimulirajte odlikaše: Odličnim srednjoškolcima i studentima dajte besplatne pokazne karte za dva ljetna mjeseca. To je i Vaša prilika da pozitivno djelujete na okolinu.
  • Duži niz godina imamo politiku da svi građani iznad 65 godina starosti imaju besplatan prijevoz bez obzira na socijalni status što je apsurd nad apsurdima . Doneseno u „debljim“ vremenima. Takva socijalna politika loša je i za grad i njegove građane. Nije u redu da umirovljenici s mirovinom od više tisuća kn, imaju besplatan pokaz, jednako kao i oni koji mirovinu uopće nemaju. Naš prijedlog koji bi trebao biti početak pravednije raspodjele socijalnih davanja prema građanima ovog Grada je sljedeći:

Ovisno o visini mirovine ( iako znamo da i to nije pravi pokazatelj ali od nećega se mora početi ) plaćala bi se godišnja pokazna karta na sljedeći način:                        

                                   0-1000 kn mirovine        = besplatno

                                   1000- 2000 kn mirovine = 100kn ( 2 rate)

                                  2000-3000 kn. mirovine = 150kn ( 2 rate)

                                  3000-4000 kn.mirovine = 250kn   ( 2 rate)

                                  4000-5000 kn.mirovine =   300kn   ( 2 rate)

Za mirovine iznad 5000 kuna ide mjesečna povlaštena pokazna karta ( kao đačka ili slično).U ove cijene uključeni su i troškovi izrade pokazne karte.

Sve ove mjere su više nego dovoljne da se Gradskoj upravi otvori prostor za ljetne noćne linije ( dvije čiju rutu bi odredili stručnjaci za promet ; svakih pola sata od 23.30 do uključivo 04.30).

Molimo da se o ovome očituju nadležni i ,znajte, nećemo Vam naplatiti ove korisne ideje. Odmah upozoravamo da ne želimo niti čuti plač tužnih direktora Prometa o nedostatku novca jer poduzeće koje uz blagoslov Grada u zadnje vrijeme zaposli 40-tak „ neproizvodnih“ radnika, a nije došlo do povećanja obima posla, nema pravo na demagogiju bilo koje vrste

Povezani sadržaj