Josip Budimir: Porezno rasterećenje i ukidanje nameta dovodi do investicija

Facebooktwitter

petrinja-druzenje s obrtnicimaDanas, 9. listopada 2015. godine, ekonomski strateg HSLS-a Josip Budimir svoje stavove i elemente iz programa Domoljubne koalicije prezentirao je građanima Petrinje gostujući na Radio Petrinji. Budimir je objasnio svoje stavove vezane za jedinstvenu stopu poreza te se založio za oporezivanje samo isplaćene dobiti.

“Prije tri godine donesen je zakon o oporezivanju kapitala u kojem se oporezivala dobit iz ranijih godina, a ne one koje ćete isplaćivati u narednim godinama. To retroaktivno djelovanje propisa je nešto što je pogubno i što je stvorilo veliku pravnu nesigurnost i potpomoglo strahu investitora da izbjegavaju Hrvatsku kao odredište za svoja ulaganja. U protekle tri godine više od 40 puta su mijenjane forme u poreznom zakonodavstvu, samo je jedan od primjera negativnog rada Vlade vođene SDP-om koji onemogućuju nove investicije i zapošljavanje” – istaknuo je u intervju Budimir.

Na pitanje kako povećati ulaganja u Hrvatsku Budimir je istaknuo porezno rasterećenje i oslobađanje ulaganja fiskalnih i parafiskalnih nameta te ukidanje komunalnog i vodnog doprinosa.

Veći dio razgovora bio je posvećen situaciji u Rafineriji Sisak, Gavriloviću Petrinji i Željezari Sisak, koje je Budimir istaknuo kao primjere loše prakse upravljanja. Smatra kako INA ne smije biti podružnica MOL-a te da su se Hrvatski predstavnici u upravljačkoj strukturi trebali više boriti za ulaganja, a ako i usprkos ulaganjima rafinerije ne budu isplative na tom prostoru država mora ljudima ponuditi alternativu.

Nakon gostovanja na Radio Petrinji Budimir je posjetio Kestenijadu u Hrvatskoj Kostajnici gdje se u razgovoru s predsjednicom Ogranka Lidijom Ikasović upoznao s problemima grada i životom u pograničnom području. Nakon šetnje gradom razgovor se nastavio s lokalnim obrtnicima o problemima s kojima se susreću. Prevelika regulativa, učestale inspekcije koje dolaze samo radi naplaćivanja kazni, problem s nabavom sirovina u ruralnim sredinama i sl. samo su neke od tegoba o kojima se razgovaralo i za koja je Budimir predložio načine rješavanja.

petrinja-kostajnica obilazakpetrinja-kostajnica obilazak 2

 

Povezani sadržaj