Javna debata – “HRVATSKA – SREDNJOEUROPSKI GOSPODARSKI TIGAR ILI MIŠ?”

Facebooktwitter


U utorak 18.10.2011. godine u prostorijama Europskog doma održana je javna debata o temi: „Hrvatska – srednjoeuropski gospodarski tigar ili miš?“

Jedan od gostiju debate je bio i prof. dr.sc. Velimir Srića, uz ostale goste doc.dr.sc. Guste Santini i Ivana Nikolić, EU ambasadorica ženskog poduzetništva. Govornici su prezentirali  svoje viđenje dilema i problema u razvoju gospodarstva u Hrvatskoj. Rasprava se razvila o ključnim problemima gospodarstva u Hrvatsko i mogućim rješenjima, odnosno viđenje glavnih govornika o mogućnostima rješavanja trenutne krize. Naglasak je bio osim konkretnih prijedloga i smjernica koje je iznio prof Santini, na problemu krize morala i sustava vrijednosti koji su drastično zahvatili naše društvo.

1. Donijeti strategiju razvoja s prioritetima sa ciljem povećanja godišnjeg rasta BDP i njegovog održavanja na dvostruko višoj stopi od EU.
2. Stvoriti vrhunski obrazovni sustav temeljen na stimuliranju izvrsnosti, promovirati znanje kao polugu osobnog i društvenog napredovanja. 
3. Hrvatsku razvijati kao zemlju znatiželje, inovacija i ideja što će omogućiti nastanak novih industrija te pomoći postojećima da stvaraju veću dodanu vri- jednost. 
4. Povećati stupanj integracije u svjetske gospodarske tokove, a raznolikim poticajnim mjerama promijeniti strukturu izvoza, prema djelatnostima s većim udjelom znanja. 
5. Uvesti jednostavni poreski sustav uz niske stope poreza, osiguravši transparentnost javnih i poslovnih financija primjenom informacijskih tehnologija. 
6.Osigurati fleksibilnosti tržišta rada bez birokratskih zapreka, ukinuti neopravdane privilegije, promovirati nagrađivanje dobrih, a onemogućiti zaštitu loših radnika. 
7.Politikom subvencija omogućiti osposobljavanje sposobnih, stvoriti okruženje u kojem poduzetnička energija pokreće gospodarstvo. 

  8. Njegovati kulturu pružanja podrške svakom pojedincu da ostvari uspjeh, napreduje i razvija svoje talente i sposobnosti u društvu jednakih šansi za sve.


Osim toga je naglasio ‘Hrvatska mora napustiti model države kao najvećeg poslodavca koji pokreće investicije, dijeli subvencije i arbitrira između malih i velikih poduzetnikazaključio je Velimir Srića.

Povezani sadržaj