HSLS predstavio Gospodarski program

Facebooktwitter

zajednicka slikaZAGREB – “Danas šaljemo jasnu poruku, nismo svi isti. Mi smo napravili program koji daje nadu da Hrvatska sutra neće biti Grčka i koji neće donijeti sniženje kreditnog rejtinga Hrvatske i povećanje kamata za građane, gospodarstvo i državu. Naš je program za sve one koji misle drugačije. To je program istine o hrvatskom gospodarstvu, kao i o reformama koje se moraju provesti da bi Hrvatska izašla iz recesije i krize“, poručio je u nedjelju, 9. listopada 2011. godine predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

HSLS je u Zagrebu, u Novinarskom domu predstavio svoj Gospodarski program, pred punom dvoranom poduzetnika, medija, kao i članova Središnjeg odbora i Predsjedništva stranke. Uz Kosora, program su po poglavljima predstavili članovi najužeg HSLS-ovog tima- Josip Budimir, glavni ekonomski strateg HSLS-a i predsjednik Odbora za gospodarstvo, Davor Žmegač, predsjednik Središnjeg vijeća, Velimir Srića, predsjednik HSLS-a Grada Zagreba i predsjednik Odbora za obrazovanje i znanost i Jasminko Umičević, savjetnik predsjednika za energetiku. Ovaj program “nudi krv, znoj i suze, ali na kraju i pobjedu” u vremenu koje, kako ističu, nije za politički oportune nego za politički odgovorne, poručili su zajedno liberali.

Kosor je onim građanima koji ne znaju za koga bi glasali, a kojih po posljednjim istraživanjima ima gotovo 40 posto, poručio da da imaju za koga, jer, „u Hrvatskoj danas postoje samo dvije političke opcije – HSLS i sve druge političke stranke“.

Naglasio je i najvažnije stavke iz Gospodarskog programa- smanjenje javne potrošnje, ukidanje županija, smanjenje broja djelatnika u državnoj upravi, lokalnoj samoupravi i državnim tvrtkama. HSLS smatra da socijalnu naknadu primaju samo siromašni i socijalno ugroženi, a traži i predlaže i drugačiji sustav poticaja i subvencija u gospodarstvu.

Nadalje, HSLS-a želi zaposliti 100.000 ljudi koji su ostali bez posla i to u malo i srednje poduzetništvo, a ne u općine, gradove ili županije niti u državne agencije i korporacije, jer je nedopustivo da je država i dalje najveći poslodavac i da sve ovisi o njoj. „Želimo napraviti i nešto za one s najmanjim plaćama te podići ljestvicu za oslobađanje plaćanja poreza na dohodak s 1800 na 3000 kuna, a jedini predlažemo i jedinstvenu poreznu stopu od 23 posto da bi smanjili presiju na porezni upravu i na plaće srednjeg sloja, koji želimo obnoviti“, upozorio je Kosor. Govoreći o razvoju gospodarstva, kazao je i kako HSLS želi izdvajanje više proračunskog novca žele za stavke obrazovanja i znanosti, kao i povećanje broja visokoobrazovanih na 20 posto kako bi, napominje, vladali svojom domovinom umjesto da nas neki pretvaraju uslužno osoblje. U EU, zemlji slobodnih, ne želimo biti kmetovi, želimo biti profesori, inžinjeri, liječnici, znanstvenici, a ne samo konobari i kuhari“, rekao je Kosor.

HSLS se zalaže za manji broj zaposlenih u državnoj upravi i samoupravi koje, kaže, trebaju biti profesionalne i kvalitetne te državu koja će već 2013. godine biti organizirana u pet jakih regija kao što je to povijesno uvijek bila.

Glavni HSLS-ov ekonomski strateg Josip Budimir je ustvrdio da se dosad bezuspješno pokušavalo restaurirati jedan koncept gospodarskog razvoja koji je preživljen i iscijeđen te ne jamči održivost. “Od sedlanja mrtvog konja više nema koristi”, stoga HSLS neće inzistirati na širenju iluzija, već na rješavanju realnih problema, posebno u segmentu regionalne politike pri čemu će posebnu pažnju posvetiti razvitku konkurentnih sposobnosti, smanjenju nelikvidnosti i poticanju investicija.

Jasminko Umičević, savjetnik predsjednika za energetiku istaknuo je da je HSLS-u reforma energetskog sektora posebno područje interesa te naveo da će uključiti privatni kapital u financiranje projekata koji će omogućiti daljnji razvoj energetskog sustava, a cijene energenata postaviti na tržišnu razinu, s tim da će ugroženim kategorijama stanovništva podmiriti troškove potrošnje električne energije do 1000 kWh godišnje. Hrvatskoj će osigurati utjecaj u upravljanju Inom, sukladan vlasničkom udjelu, a neće dopustiti smanjenje udjela Hrvatske u vlasništvu Janafa ispod 75 posto, ponovio je Umičević, ističući važnost očuvanja hrvatskog kapitala i nekih ključnih državnih tvrtki.

Hrvatskoj treba strategija preživljavanja s vizijom”, kazao je predsjednik HSLS-ova odbora za obrazovanje i znanost, prof. dr. Velimir Srića i naglasio da je ulaganje u znanje uvijek najbolja investicija pa HSLS želi vidjeti Hrvatsku kao regionalnog lidera društva znanja upravljanja. Objasnio je i koliko je Hrvatska u zaostatku u programu obrazovanja i znanosti sa ostatkom Europe

Iz HSLS-a su poručili kako njihov program “nudi krv, znoj i suze, ali na kraju i pobjedu” u vremenu koje, kako ističu, nije za politički oportune nego za politički odgovorne.

Povezani sadržaj