HSLS-HSS pokrenuli peticiju za niže cijene vode, parkiranja i odvoza smeća

Facebooktwitter

Koalicija HSLS-HSS pokrenula je potpisivanje peticije “Za niže cijene vode, odvoza smeća i parkiranja u Gradu Zagrebu”.
Zagrebački holding i gradska uprava financiranje svojih gubitaka žele prebaciti na građane Grada Zagreba kroz previsoke cijene vode, odvoza smeća i parkiranja. Cijene vode, odvoza smeća i parkiranja ovise isključivo o kvalitetnom upravljanju komunalnim sustavom te političkim odlukama i volji.

Peticijom se želi cijenu kubika vode vratiti na 11 kuna, odvoz smeća naplaćivati prema količini umjesto prema kvadraturi nekretnine i smanjiti cijene parkinga na otvorenom i u javnim garažama.

Sadašnjom cijenom kubika vode (13,50 kn) građani plaćaju greške Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga te dugogodišnje neulaganje u obnovu vodovodne mreže.

Što se tiče odvoza smeće, napominju kako je Zakonom o otadu propisano da se odvoz smeća mora  naplaćivati prema količini.

Zagrebački holding krši zakon i to ne čini! Sadašnjih 0,88 kuna po metru kvadratnom ide na štetu većine građana Grada Zagreba. U ozbiljnim europskim gradovima otpad se odvaja za reciklažu i za proizvodnju energije. U našem Gradu otpad se zakopava u zemlju i od njega se stvara potencijalni ekološki problem.

Cijene parkirnih karata u prvoj zoni želi se smanjiti s 10 na 8 kuna po satu, u drugoj s 5 na 4 kune, a u trećoj zoni 2 kune bez vremenskog ograničenja. Predlažu da se i cijene parkiranja u garažama podijele na tri zone te da budu niže od parkiranja na otvorenom.

Među prvima peticiju su potpisali Vladimir Ferdelji, nezavisni kandidat za gradonačelnika Zagreba, Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, Nenad Matić, HSS-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika i Alen Ostojić, predsjednik GO HSLS-a.

Peticija će se do 6. listopada potpisivati na sedam lokacija u svim dijelovima Grada.

Trg bana Jelačića
Glavni Kolodvor

Tržnica Utrine

Tržnica Trešnjevka

Tržnica Dubrava

Okretište Črnomerec

Sesvete

Povezani sadržaj