Djeca će sama sebi kreirati školske uniforme!

Facebooktwitter

za skolske uniformePrva u nizu javnih tribina “ZA uvođenje školskih uniformi” održala se večeras u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu na kojoj su čelnici Inicijative predstavili smjernice ideje uvođenja školskih uniformi u osnovne škole. Pokretač Inicijative je organizacija mladih HSLS-a koja je još u svibnju najavila afirmativnu kampanju za školske uniforme.

U ime Inicijative govorio je Hrvoje Bašić koji je nakon uvodnih riječi o povijesti uvođenja uniformi u svijetu istaknuo smisao uvođenja uniformi u osnovne škole:
“Smatramo kako se školskim uniformama u osnovnoj školi jača zajedništvo, osjećaj pripadnosti školi te pridonosi kreativnoj atmosferi u samoj školi. Mnoga su istraživanja, poput onog sa Sveučilišta Oxford Brookes potvrdila da ovaj vid odjevanja u školi pozitivno utječe na pohađanje nastave, ocjene učenika, ponašanje u školi i izvan nje te čitav niz drugih elemenata važnih u odgoju učenika.”

Bašić kaže kako ga u ovim lošim ekonomskim prilikama ne iznenađuje pitanje, a tko će sve to financirati? Zato predlaže da se teret financiranja kompleta školskih uniformi za osnovnoškolce rasporedi na tri dijela; Ministarstvo, osnivače škola i roditelje.

Mirjana Nazor: “Ako se markiranom odjećom u školi iskazuje kreativnost, onda smo kao društvo zaglibili!”

Podršku Inicijativi dala je poznata splitska psihologinja dr.sc. Mirjana Nazor koja je u svom izlaganju izuzetno zainteresiranoj publici na tribini napomenula po njoj važnu činjenicu:
“Nažalost, čini se da se odgojna komponentna u školi polako gubi. Svjedočimo psihičkom i fizičkom nasilju među učenicima, diskriminaciji uvjetovanoj sve jasnijim socijalnim razlikama. Iako školske uniforme nažalost neće riješiti pitanje diskriminacije, valja podržati ideju koja potiče zajedništvo i identifikaciju učenika s školom i dobar je korak u smjeru smanjenja diskriminacije. Na ovaj način će učenici napokon postati učenici, a škola škola.”

Osvrnula se i na u javnosti prisutne kritike kako se uniformama ubija kreativnost:
“Molim vas lijepo, ako se markiranom odjećom ističe kreativnost, onda smo mi doista kao društvo zaglibili?! Naprotiv, ideja predstavnika Inicijative da učenici sami kreiraju svoju odjeću može samo ojačati njihovu kreativnost. Dajmo im priliku i ne bojmo se djece i mladih. Pustimo ih da razmišljaju i kreiraju umjesto bubanja napamet.”

Na mnogobrojna pitanja iz publike o iskustvima šibenske osnovne škole Jurja Dalmatinca koja je uvela uniforme od ove školske godine odgovarao je ravnatelj Natko Duvnjak istaknuvši posebno zadovoljstvo da je sama ideja i realizacija u njegovoj školi krenula od učenika i roditelja:
“Nikome ništa nije nametnuto, kroz radnu atmosferu i kreativne radionice došli smo do zanimljivih i praktičnih rješenja. Dva kompleta školskih uniformi roditelje će koštati samo 90 kuna što si može priuštiti svatko. Dakle, djeca su kreatori, a sve je puno jeftinije za roditelje.”

Tribini su nazočili predsjednik Mladih HSLS-a Toni Garac, Ana Hinić u ime Sindikata hrvatskih učitelja, gradski vijećnici Zdeslav Benzon (HSLS) i Tomislav Prljević (HDZ) te Nikolina Tomaš u ime Nacionalnog vijeća učenika koje je pismom izrazilo punu podršku Inicijativi. Na pitanje zašto iz Ministarstva nitko nije bio prisutan na tribini predsjednik mladih HSLS-a Toni Garac ironično je prokomentirao: “Vjerojatno su i oni svjesni da su na vlasti još mjesec dana.”, očito aludirajući na skoru promjenu vlasti.

Povezani sadržaj