Darinko Kosor na 12. kongresu LDS-a u Ljubljani

Facebooktwitter

LJUBLJANA – U subotu, 28. svibnja 2011. godine, u Hotelu “Union” u Ljubljani, održan je 12. kongres Liberalne demokracije Slovenije. Izbornom kongresu prisustvovalo je 327 izaslanika, brojni strani gosti, a popraćen je velikom medijskom pažnjom.

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a obratio se izaslanicima i gostima Kongresa. Istaknuo je da HSLS i LDS mogu biti odličan primjer suradnje i međusobnog razumijevanja što je važan dio ukupnih odnosa naših dviju prijateljskih zemalja.

Kao LDS u Sloveniji, i HSLS je u Hrvatskoj bio prva perjanica i vjesnik demokratskih promjena u tadašnjem jednopartijskom sustavu bivše države. Naglasio je kako “Slovenija i Hrvatska dijele mnogo više nego što je naša zajednička povijest i  zajednička granica koja nas povezuje. Dijele iznimnu odgovornost za sadašnjost i budućnost naših građana. Jačanje liberalne opcije u našim zemljama, ali i regiji otvara ogroman prostor za zajednički angažman za dobrobit svih građana.”

Kosor se zahvalio LDS-u na kontinuiranoj podršci na hrvatskom putu u Europsku uniju koji se upravo privodi kraju, a u čemu su važnu ulogu imali i zastupnici LDS-a u Europskom parlamentu, a posebno Jelko Kacin, član Biroa ALDE grupe.

Za predsjednicu LDS-a ponovno je i s velikim brojem glasova izabrana Katarina Kresal. Protukandidat joj je bio Mr. Blaž Kavčič, predsjednik gornjeg doma slovenskog parlamenta (Državni svet).

Katarina Kresal, ugledna slovenska odvjetnica, 2007. godine preuzela je vođenje LDS-a u vrloj teškoj situaciji za stranku (dio članova izdvojio se u novu liberalnu stranku ZARES). Na parlamentarnim izborima 2008. uvela je u LDS u slovenski parlament (Državni zbor), a LDS je postao partner u vladajućoj koaliciji na čelu s premijerom Borutom Pahorom (Socijalni demokrati). Katarina Kresal imenovana je za ministricu unutarnjih poslova, aAleš Zalar za ministra pravosuđa. Ministri LDS-a u Vladi Republike Slovenije istaknuli su se u promicanju ljudskih i manjinskih prava, efikasnog pravosuđa, borbi protiv korupcije,  a napose riješili pitanje “izbrisanih”, kojima je upravo angažman LDS-a vratio ljudsko i građansko dostojanstvo, a Sloveniji veliki teret ugledu u međunarodnoj zajednici. LDS je jedina stranka vladajuće koalicije kojoj od formiranja Vlade rejting u javnosti nije pao već je cijelo vrijeme rastao.

Na marginama Kongresa održan je radni ručak kojemu su uz Darinka Kosora prisustvovali Guy Verhofstadt, MEP, predsjednik ALDE grupe Europskog parlamenta, Jelko Kacin, MEP,  Ivan Andrić, potpredsjednik LDP-a Srbije i narodni poslanik u Skupštini RS, Bojan Filipović Zec, predsjednik LDS-a BiH, Dorijan Maršič, direktor International Trust Fund za razminiravanje i žrtve mina te Goran Kurevija, međunarodni tajnik HSLS-a.

U prijateljskoj i radnoj atmosferi razgovaralo se o perspektivama i problemima zemalja regije te njihovom pristupanju Europskoj uniji.

Verhofstadt je najavio da će se završetak pregovora Hrvatske za pristupanje EU najvjerojatnije dogoditi na početku poljskog predsjedavanja EU, dakle tijekom srpnja 2011.

Povezani sadržaj