Darinko Kosor: HSLS se vraća na velika vrata

Facebooktwitter

Prenosimo intervju s predsjednikom HSLS-a Darinkom Kosorom izašao u Glasu Podravine izašao u petak 3. lipnja 2011. godine.

Po nekim posljednjim anketama HSLS pojedinačno ne prelazi izborni prag, kao ni mnoge druge stranke (osim SDP-a, HDZ-a i začuđujuće pravaškog bloka, uz konstantan rast Laburista). Koliko su te ankete pokazatelj pravog stanja i jesu li one zabrinjavajuće s obzirom na sve veću bipolarizaciju političkog prostora? Gdje tu svoju ulogu ima HSLS s vama na čelu?

Kosor: U ovom trenutku politička je scena podijeljena tako da u anketama SDP dobiva oko 30 posto, HDZ oko 20 posto, a šest stranaka HSP, HNS, HSU, HSS, Laburisti i HSLS se od ankete do ankete kreću između 3,5 do 5 posto rejtinga. Smatram da, što se tiče izbornog rezultata posebno ovih šest stranaka, sve će ovisiti o zadnjih dva mjeseca izborne kampanje, kada će birači prema nastupima i programima tih stranaka donositi konačne odluke za koga će glasati. Uloga HSLS-a je, po mom mišljenju, važna, jer je HSLS u ovom trenutku jedina stranka centra koja se nudi hrvatskim biračima. Imate desnicu koju predstavlja HSP i slične političke grupacije, desni centar kojeg predstavljaju HDZ i HSS, ljevicu koju predstavljaju Laburisti te lijevi centar koji predstavlja Kukuriku koalicija predvođena SDP-om.

Pripreme HSLS-a za izbore su u punom jeku, osnivaju se ogranci, osnažuje se članstvo, vraćaju se neke iskusne i prekaljene persone… Može li se liberalna opcija vratiti na stare „slavnije“ staze i koja je vaša poruka biračima koji su siti podjela na lijeve i desne, ali i građanima koji ne izlaze na izbore zbog toga? A, ima ih…

Kosor: HSLS se intenzivno priprema za predstojeće izbore, a evo i na primjeru vaše, Koprivničko- križevačke županije, nedavno smo osnovali vrlo snažan ogranak u Sv. Ivanu Žabnom, ovih dana obnavljamo ogranak u Virju, u idućih tri tjedna bit će obnovljen i ogranak u Križevcima, gdje imamo više od sto novih članova, a intenzivno radimo na povratku starih uglednih HSLS-ovaca. Što se tiče podrške HSLS-u, na prostoru II izborne jedinice koja obuhvaća Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku županiju te dio Zagreba i Zagrebačke županije, rejting HSLS-a se u ovom trenutku kreće između 7 i 10 posto. Podsjećam da je na području ove izborne jedinice na svim parlamentarnim izborima u posljednjih 20 godina HSLS imao svoje zastupnike u Hrvatskom saboru i vjerujem da će tako biti i nakon idućih izbora. Isto tako u svim anketama se vidi da 40 posto svih birača nije sklono ni desnom, ni lijevom bloku i traže političku opciju kojoj bi dali svoju podršku. Na nama je da jasnim političkim djelovanjem i kvalitetnim programima te prisutnošću na terenu među ljudima pronađemo put do većeg broja birača.

Koprivnica je, u načelu, liberalnija sredina no što se misli, unatoč očitoj prevlasti SDP-ove opcije na čelu sa Zvonimirom Mršićem. Gdje ovdje vidite svoju prednost i mogućnost političkog napretka?

Kosor: U pravu ste. Na Koprivnicu upravo gledam kao na jednu od liberalnijih sredina u ovom dijelu Hrvatske te kao na gospodarsko središte regije. Uvjeren sam da, uz u ovom trenutku jaki SDP, postoji veliki prostor za jačanje političke opcije kakva je HSLS. Naš cilj je da nakon parlamentarnih izbora u ovoj županiji dodatno ojačamo, prije svega ogranak u Koprivnici u pripremi za predstojeće lokalne izbore 2013. godine.

Spominjali ste neke nacionalne teme poput olakšanog zapošljavanja prvozaposlenika, problemima koji su nastali stupanjem na snagu Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima te problemima s kojima se susreću novi umirovljenici koji odlaze u mirovinu prema uvjetima iz II mirovinskog stupa… Što HSLS nudi kao rješenja?

Kosor: HSLS je prije mjesec dana prikupio više od 75.000 potpisa za lakše zapošljavanje prvozaposlenika oslobađanjem od poreza i doprinosa, smatrajući da je jako važno da mladi ljudi što prije uđu u svijet rada i da se zaposle. Također, ukazali smo i na cijeli niz propusta koji su se dogodili stupanjem na snagu Zakona o provedbi ovrha na novčanim sredstvima, od toga da građani jednim dijelom nisu dobivali rješenja o ovrsi od javnih bilježnika, te su im time bila uskraćena prava na žalbu, da često nisu mogli niti saznati iz FINA-e što je osnova za obustavu sredstava, iako im je to trebalo biti omogućeno uvidom u Očevidnik pa do toga da, kada i podmire obvezu, moraju čekati određeno vrijeme da im se odblokira račun. Ovim problemom pogođeno je oko 160.000 građana i članova njihovih obitelji. Kao jedan od većih problema vidimo i nepravednost koja proizlazi iz razlike u mirovinama onih građana koji odlaze u mirovinu po uvjetima iz I i II mirovinskog stupa. Oni građani koji odlaze u mirovinu po uvjetima iz II stupa imaju 25 posto manju mirovinu, što smatramo nepravednim. Stoga će HSLS od 8. do 12. lipnja u 150 gradova Hrvatske organizirati peticiju prema Vladi RH da građani imaju pravo birati u roku od dvije godine po kojim uvjetima žele ići u mirovinu. Pokušavamo se baviti konkretnim problemima građana, jer smatram da one ljude koji su bez posla ili koji imaju male plaće i mirovine najmanje što u životu zanima jest što je Grbić rekao Liniću, što je Linić rekao Grbiću i što je Polančec rekao jednom i drugom.

Što bi po Vama trebali biti prioriteti sljedeće Vlade? Ovisi li baš samo o nama hoćemo li se izvući iz krize ili su nam vezane ruke?

Kosor: Hrvatskoj u idućem mandatu treba nova Vlada sastavljena od novih političkih stranaka, ali treba i hrabra Vlada koja se neće plašiti provesti ozbiljne gospodarske i društvene reforme, treba nam Vlada koja će razumjeti da bez oporavka realnog sektora neće biti izlaska iz gospodarske krize, Vlada koja će ozbiljno smanjiti javnu potrošnju te svesti državni Proračun na 110 milijardi kuna. Ukoliko ne dobijemo takvu Vladu, može nam se dogoditi da promijenimo političke stranke, a da sve ostane isto kao i danas. Tada bi moglo doći do velikog razočaranja među građanima koji ipak očekuju i nadaju se da će izbornim promjenama u iduće dvije godine doći do opravka. Na ovim izborima je velika odgovornost građana za vlastitu sudbinu i očekujem i pozivam ih na povećani izlazak na izbore.

Povezani sadržaj