split tribinaSPLIT- „Politika i etika“ naziv je tribine na kojoj su u srijedu, 29. lipnja 2011. u stranačkim prostorijama splitskog HSLS-a, sudjelovali mr.sc. Zoran Malenica, prof. Pravnog fakulteta u Splitu, dr. don Špiro Marasaović, prof. sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, a moderator je bio mr.sc. Ivo Grga.
 
Povijesno-filozofski presjek odnosa  politike i etike u svom uvodu dao je dr. don Špiro Marasović, koji je upitao postoje li stranke zbog zapošljavanja svojih članova ili za služenje općem dobru? „Etika je kolektivna žrtva politike, a zbog nepostojanja političke etičnosti kod pojedinca se razvija svijest o neizlasku na izbore“, mišljenja je don Marasović, koji je istaknuo da moralna osoba je ona koja je moralna u svim sferama, a ne samo po pitanju korupcije.
 
Prof. Zoran Malenica, rekao je da postoje ograničenja između politike i etike, kao i različita tumačenje etike i morala.Ukazao je da političari moraju voditi računa prvenstveno o općem , a ne o osobnom interesu. Osvrnuo se i na postojeći izborni sustav i njegovu manjkavost glasovanja za stranke, a ne za pojedince. Analizirajući današnju situaciju ukazao je da u odnosu na ostale zemlje Hrvatska ne odstupa drastično po kriminalu i korupciji te se pita gdje je nestao građanski Split, koji na zadnjim lokalnim izborima nije izašao na izbore.