tiskovna konferencija
“Nasukani splitski proračun” naziv je tiskovne konferncije splitskog HSLS-a, održane 23. rujna u Splitu na kojoj su govorili prof.dr. Ljiljana Vidučić – Članica Predsjedništva HSLS-a i Predsjednica HSLS-a Ogranak Split, Potpredsjednici HSLS-a Ogranak Split-  prof.dr. Snježana Pivac i Nevenko Jurišić, dipl.iur,te Predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i međunarodnu  suradnju HSLS-a Ogranak Split mr.sc. Ivo Grga.  

Gradska vlast je dovela grad do situacije da zaposleni  u gradskim službama „jedu“ proračun, i da je birokracija sama sebi svrha. Proračun se jedva puni, u gradu vlada opće mrtvilo, a građanima se prikazuje da je sve u najboljem redu.

Međutim, brojke govore drugačije. Od planiranih 997 mil. kn za ovu godinu za prvih 6 mjeseci ostvareno je svega331 mil kn prihoda.  Dakle, za očekivati je da će se ostvariti 2/3 predviđenih prihoda. Prihodi grada nisu dovoljni za pokriće troškova neučinkovite administracije i vitalnih gradskih funkcija.

Globalna kriza je samo djelomični razlog za teško stanje u državnim i gradskim financijama. Nedostatak vizije, odlučnosti i učinkovitosti je drugi, još važniji uzrok. Za teško stanje u gradu krive su pogreške u organizaciji i kadrovskoj politici,  propuštanje da se pokrenu vitalni gradski projekti, propusti da se uklone birokratske barijere razvoju i financijski potakne poduzetništvo.

 HSLS opetovano traži od gradske vlasti da stavi u funkciju razvoja neiskorištenu imovinu i urbanističke potencijale. Isto tako, tražimo i pokretanje ključnih razvojnih projekata na što se tekuća vlasti obvezala u predizbornoj utrci. Potrebno je potaknuti osnivanje i razvoj obrta kao i ostalih subjekata malog gospodarstva. Poduzetnike treba podržati subvencioniranim kreditima, jeftinim prostornim kapacitetima, pomoći im pri komercijalizaciji ideja i ukloniti birokratske prepreke.

HSLS drži da je potrebno je osigurati uštede racionalizacijom i boljom organizacijom gradskih službi. Isto tako, što prije treba donijeti rebalans proračuna kako se gubici ne bi gomilali.

HSLS traži da gradska vlast preuzme političku odgovornost za ovakvo neodrživo stanje u gradu.