smolcic
POŽEGA – Gradski vijećnik ispred redova HSLS-a Nino Smolčić sa predstavnicima vlasnika stanova u naselju Babin Vir, koji koriste uslugu grijanja koju isporučuje gradska komunalna tvrtka Tekija, održali su konferenciju za medije na kojoj su zatražili pravedniji izračun mjesečne cijene grijanja za oko 500 kućanstava. Rekli su kako mjesečnu cijenu grijanja treba određivati po formuli koja će uvažavati promjenu cijene plina, a da tomu tako danas nije slučaj.

Smolčićev prijedlog: manje cijene grijanja na Gradskom vijeću

– Tekija je u veljači ove godine dobila suglasnost od dijela vijećnika Gradskog vijeća Grada Požege da zbog poskupljenja plina povise cijenu grijanja. Tekija je tada za 41 posto podigla cijenu grijanja, a obzirom da je od kolovoza cijena plina smanjena, sada tražimo od Tekije i od Gradskog vijeća da se smanji cijena grijanja. Prijašnja cijena plina je bila 3,26 kuna, a sada je 2,8 kuna za prostorni metar – rekao je Smolčić dodajući kako će zahtjev o smanjenju cijene grijanja u Babinom Viru uputiti na usvajanje na skorašnjoj sjednici požeškog Gradskog vijeća.Konferenciji su prisustvovali i predstavnici stanara Ivo Kezić, Ante Barišić i član HSLS-a Tomislav Martinčić.


– Dobili smo poskupljenje grijanja s fiksnim i varijabilnim dijelom 62,5 posto, a na gradskom vijeću Tekija je tražila 34,7 posto, tako stoji u zapisniku. Onda smo se obratili udruzi Potrošač, a oni su nas uputili na Državni inspektorat. Dobili smo i odgovor od HERE (Hrvatska energetska regulatorna agencija) u kojemu stoji da HERA nije odobrila podizanje cijene grijanja, rekao je predstavnik stanara Ivo Kezić. 

Zbog grijanja ocjena ustavnosti

– S obzirom da nismo do sada ništa poduzimali spremamo se i na ustavnu tužbu jer smatramo da je ovo van svih zakona i pravilnika, a nas građane Babinog Vira stavlja se u skupinu građana drugog reda. Nećemo odustati, po pojedinim stavkama se krši i Ustav RH te spremamo i ustavnu tužbu – izjavio je Kezić.Predstavnik dijela stanara Tomislav Martinčić rekao je kako cijenu grijanja za stanovnike Babina Vira treba vratiti na razinu iz veljače, a nakon toga raditi daljnja usklađenja po paritetu cijene plina.

Podižu cijenu usluga, a kupuju pozornicu!

– Tekija d.o.o. svakako ima prostora za uštedu i u dijelu fiksnog troška. Loša je poruka svim korisnicima komunalnih usluga kako je podizanje cijena neophodno, a onda se izdvoji po nekoliko stotina tisuća kuna za kupnju pozornice, a za koju ne vidimo opravdanje u predmetu poslovanja Tekije, nego do toga da je kupljena kako bi građanima sa iste pozornice već sutra mahali stranački prvaci.  

Gradsko komunalno društvo svakako treba rasteretiti dijela troškova prouzročenim u  zapošljavaju po političko-podobnom ključu potrošenog kadra HDZ-a ili podobnog kadra SDP-a – izjavio je Nino Smolčić još jednom zatraživši da Tekija Gradskom vijeću podnese izvješće o radu za prošlu godinu.