linda djordjevicU Maloj dvorani POU Samobor u utorak, 13. rujna održana je tribina „Palijativna medicina-civilizacijski iskorak“ u organizaciji samoborskog HSLS-a.

Na tribini su uz moderatora doc.dr.sc Veljka Đorđevića govorili dr.sc. Marijana Braš, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu, prim.dr.sc. Ranko Stevanović i klinički psiholog dr.sc.Lovorka Brajković. Predstavljena su iskustva kampanje „Ostani uz mene“ i sve aktivnosti koje su učinjene od početka 2010. godine do danas za podizanje standarda palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj, preko javnozdravstvene kampanje „Ostani uz mene“, uređenja odjela palijativne skrbi unutar nekih bolnica, osnivanja mobilnih timova pri nekim Domovima zdravlja, osnivanje Savjetovališta za  palijativnu skrb u nekim gradovima uz potporu grada i županije kao i izmjene zakonskih akata.

Dr Marijana Braš istaknula je kako danas u Hrvatskoj palijativna medicina nije integrirana u zdravstveni sustav ,nije razvijen sustav edukacije na svim razinama i ne postoji dovoljna educiranost javnosti i stručnjaka o osnovnim pojmovima te je prepuštena volonterima i nevladinim udrugama. Posebno je naglasila kako su nužne zakonske promjene i regulirani standardi i normativi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje te kako uz sve što je učinjeno, palijativnu medicinu i dalje treba razvijati na svim razinama.

Dr. Linda Rossini Gajšak, predsjednica samoborskog HSLS-a i gradska vijećnica u Gradskom vijeću Grada Samobora istaknula je kako je uvjerena da se u Samoboru mogu primijeniti pozitivna iskustva iz nekih gradova primjerice Osijeka, Poreča i Rijeke te kako za palijativnu medicinu struka mora biti iznad politike, a u politici svi ujedinjeni te kroz partnerske odnose s udrugama u zdravstvu, liječnicima obiteljske medicine i stručnjacima Hrvatskog centra za palijativnu medicinu zajednički iznaći model da se i u Samoboru na kvalitetan naći omogući građanima standard palijativne skrbi jer to je naša moralna i civilizacijska obveza.

Doc.dr.sc. Veljko Đorđević tribinu je završio uvjerenjem kako se nada da će dosadašnje aktivnosti Hrvatskog društva za palijativnu medicinu, tima stručnjaka koji su radili na ovom projektu, brojnih entuzijasta u lokalnim sredinama dobiti i institucionalnu potporu HZZO-a ali je važan i svaki pojedinac i njegov odnos prema ovoj problematici i zaključio sa svojom poznatom porukom: „čovjek je čovjeku najbolji lijek“.

Kao specijalno glazbeno iznenađenje za sve uzvanike nastupio je Ervin Baučić i uz glazbenu pratnju Marina Rimca odsvirao pjesmu koja je bila zaštitni znak kampanje „Ostani uz mene“ – „Stand by me“ („Ostani uz mene“) i oduševio sve prisutne u Maloj dvorani POU Samobor.