Malo i srednje poduzetništvo i obrt nalaze se u katastrofalnom stanju i čini se da dosadašnje politike nisu posvetile dovoljno pozornosti ovom problemu ili jednostavno nisu sposobne iznaći rješenje za njega.

Stoga i ne čudi da je samo u prošloj godini ovaj segment gospodarstva zabilježio gubitak od čak 6,5 milijardi kuna.

Politika ovisnosti o državi uništila je hrvatsko gospodarstvo, a time je svakog pojedinca i društvo dovela na rub egzistencije. Trenutačno je na djelu represija „proračunske“ nad „tržišnom“ Hrvatskom. Ceh recesije i gospodarske krize, dakako, platila je ova „tržišna“ Hrvatska i to kroz gubitak preko stotinu tisuća radnih mjesta, porast nelikvidnosti i sve lošije rezultate poslovanja.

Malo i srednje poduzetništvo i obrt talac su interesa države, državnih tvrtki i nekoliko korporacija kojima se tržišna situacija prilagođava i koji su od natjecatelja na slobodnom tržištu postali njegovim gospodarima. 

Da bi Hrvatska ostvarila gospodarski rast kao generator mora imati kreativnog i poduzetnog pojedinca, a država bi se u toj situaciji trebala postaviti samo kao regulator tržišta. Jer, brojka od preko 170 tisuća malih i srednjih poduzetnika i obrtnika te 630 tisuća zaposlenika tih tvrtki i obrta, jasno govori kako je tu velika snaga i veliki zamašnjak za hrvatsko gospodarstvo.

Stoga, HSLS poziva male i srednje poduzetnike i obrtnike na potpisivanje javnog sporazuma. U njemu HSLS ističe deset točaka za spas poduzetništva i radnih mjesta u ovom segmentu gospodarstva te se obavezuje da će te stavove zagovarati u sljedećem sazivu Sabora.

U tih deset točaka sporazuma koji HSLS nudi poduzetnicima i obrtnicima među ostalim se ističe namjera smanjenja poreznog opterećenja rada i povećanja stimulacija za zapošljavanje – primjerice prvi posao bi u prvoj godini bio oslobođen plaćanja doprinosa i poreza. Namjeravamo osigurati da se ukine obaveza plaćanja poreza na dobit za iznos reinvestirane dobiti, da se ukinu svi parafiskalni nameti javnih tvrtki, dio nameta lokalne vlasti (komunalni doprinos), da se osnuju državni i lokalni jamstveni fondovi za kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva, da se iz državnog proračuna za potporu poduzetništvu i obrtu osigura najmanje dva posto proračunskih sredstava, da se iznajmi neiskorištena državna imovina.

Konačno je vrijeme da se prestane razmišljati o kategorijama interesa lijevih i desnih već o kategoriji gospodarskog prosperiteta, a time i prosperiteta čitave zajednice.