Priopćenje splitskog HSLS-a vezano uz situaciju tvrtke Dalmacijavino. 27.6.2011.

Zadnje dvije godine sindikati Dalmacijavina traže brzu privatizaciju tvrtke. U međuvremenu gomilaju se problemi tvrtke- proizvodi nestaju s tržišta, a financijska situacija se pogoršava. Dug Dalmacijavina iznosi čak 950 milijuna kuna. Devastirana im je proizvodnja, a proizvodne linije se ne obnavljaju.
Dalmacijavino ima 430 radnika i 5 000 kooperanata. Tvrtka koja se nekad mogla pohvaliti s nizom brendova na koju se oslanja veliki broj poljoprivrednika guši se i vapi pred izdisajem. Vlada im nije dala tzv. trošarinski broj za proizvodnju žestokih alkoholnih pića te je sada nemoguće je preživjeti samo od jednog bezalkoholnog pića Pipija koji se još uvijek proizvodi,  ma koliko bio on popularan.
 
Stoga splitski HSLS podržava prijedlog sindikata koji traže:
 
-od Vlade RH da u roku od 24 sata iznađe način i mogućnost isplate neisplaćenih plaća radnicima “Dalmacijavina” te da se iste u tom roku isplate;
 
–  od Agencije za upravljanje državnom imovinom da u roku od 7 dana, s obzirom na neuspješne pokušaje privatizacije, započne s programom restrukturiranja u Dalmacijavinu;
 
– zahtijevaju dobivanje TROŠARINSKOG BROJA od Varinske uprave kako bi mogli nastaviti proizvodnju.
 
Uz 15 500 nezaposlenih u Splitu i 41 000 u županiji ni Split in županija ne mogu sebi dopustiti gašenje niza pogona i tvrtki jednih za drugima. Stoga uz podršku sindikata pozivamo i Vladu da hitno riješi slučaj Dalmacijavina. 
 
Predsjednica ogranka
prof.dr. Ljiljana Vidučić