Ovog ljeta diljem Jadrana, ali i šire svjedoci smo raznih (pokušaja) ubojstava koji se događaju u (okolo) noćnih klubova. Zadnji tužni događaj zbio se ovog vikenda, u kojem je žrtva imala samo 22 godina, a ubojica 20 godina! Rezultatom međusobnog obračuna jedan život nepovratno je nestao, drugi je upropašten, a obitelji su zavijene u crno.
Liberalke Ogranka Split na ovaj način žele skrenuti pozornost  na sigurnosne nedostatke naših klubova, u koje se bez egzaktnog provjeravanja može unijeti bilo kakvo oružje.
U zemljama Europske unije sigurnost je jedna od najvažnijih stavki koji je uvjet za poslovanje disko klubova gdje je obvezan  detektor metala pri ulazu (isti kao i u zračnoj luci).
Naša djeca svakodnevno su u opasnosti. Prema aktualnom Zakonu o nošenju oružja moguće je nabaviti i posjedovati hladno oružje bez prijave, a kazne za nošenje oružja su isključivo novčane. Liberalke će u zakonom predviđenoj proceduri zatražiti pooštravanje:

– kazni za nošenje oružja svih kategorija (A, B i C)  kao i

– uvjeta koji se moraju ispunjavati za  poslovanje disko klubova.

Sigurnost mora biti temelj svakog civiliziranog društva. Jedina moguća i najučinkovitija mjera u spriječavanju nasilja je edukacija i prevencija u okviru svih obrazovnih instutucija, uz obvezno sudjelovanje roditelja i medija ( ističemo nužnost nenasilnog programa – filmovi i crtani filmovi)   i cjelokupnog društva.
Probudimo se, danas će stradati tuđe dijete, a sutra to može biti Vaše!

Predsjednica Liberalki ogranak Split
Kristina Nuić Prka,dipl.iur.