U nastavku prenosimo priopćenje HSLS-a vezano uz zatvaranje Rafinerije nafte u Sisku.

 

HSLS PROTIV ZATVARANJA RAFINERIJE NAFTE U SISKU

HSLS je izuzetno zabrinut stavovima Ministra zaštite okoliša i energetike u vezi Rafinerije nafte Sisak. Čini se da gospodin Dobrović dajući izjave zaboravlja da je ministar u vladi Republike Hrvatske, a ne ekološki aktivist i da je dužan braniti nacionalne interese posebice u energetskom sektoru kojeg je novim ustrojem Vlade dobio na upravljanje.

HSLS stoga smatra izuzetno štetnom i neozbiljnom jučerašnju izjavu ministra Dobrović kojom je pokušao opravdati zatvaranje Rafinerije nafte Sisak tobožnjom potrebom tranzicije u post-fosilno društvo. Smatramo da ministarska pozicija zahtjeva donošenje promišljenih i konkretnih odluka a ne služi generalnim, teoretskim i salonskim alimentiranjima.

HSLS smatra da nije prirodno da u ovoj gospodarskoj i socijalnoj situaciji, državni dužnosnici daju javne izjave koje idu u prilog MOL-u i to u tijeku međunarodne arbitraže. Posebice nas zabrinjava nedostatak osjećaja o gospodarskom značenju Rafinerije nafte Sisak za Hrvatsku, županiju Sisačko-moslavačku i Grad Sisak. Zatvaranjem Rafinerije najviše bi izgubile stotine radnika i kooperanata, njihove obitelji ali bi se nepovratno izgubilo domaće inženjersko znanje i usvojene tehnologije.

 HSLS se zalaže za održivi razvoj i vjeruje da je izgradnjom Hidrokreking postrojenja, podešavanjem kapaciteta prerade, preradom domaće nafte i dogradnjom Rafinerije Sisak za proizvodnju biogoriva moguće zadovoljiti sve kriterije zaštite okoliša i osigurati rentabilno poslovanje. Stoga se nadamo da će vlada Republike Hrvatske imati više sluha i hrabrosti u nastojanju da očuva našu, ININ-u Rafineriju u Sisku.

HSLS pruža podršku radnicima Rafinerije nafte Sisak te poziva građane, udruge i druge političke stranke na zajedništvo u nastojanju da očuvamo INU, stratešku kičmu Hrvatskog gospodarstva i energetike.

 

Odbor HSLS-a za zaštitu okoliša i prirode