I ove školske godine devet splitskih osnovnih škola provodit će program produženog boravka, u kojem će sudjelovati oko 640 učenika. Zbog prezaposlenosti roditelja, djeca će dio dana boraviti u školi, a vrijeme će provoditi u učenju i zabavi. 

No, njihov boravak u školi već godinama zadaje muku učiteljima i roditeljima zbog neriješenog statusa prosvjetnih djelatnika i njihova djelomičnog financiranja od roditelja, kao i Grada Splita. 

Situacija je sljedeća: u produženom boravku rade dvije učiteljice. Ona u jutarnjoj smjeni, od 8 do podne, radi s djecom novo gradivo, ponavlja i provjerava, a plaća je Ministarstvo prosvjete. Njezina kolegica koja, pak, dolazi na posao u podne i radi do 16 sati s učenicima, te pomaže kod pisanja domaćeg rada, pola plaće dobiva od lokalne samouprave, odnosno Grada Splita, a pola plaćaju roditelji, i to 750 kuna po djetetu, što uključuje i troškove učiteljice, kuharice i prehrane.

– Za razliku od cjelodnevnog boravka u kojem se učiteljice izmjenjuju po smjenama, u produženom boravku, mi koje radimo poslijepodne u nezavidnoj smo situaciji. S djecom radimo domaće zadaće, vodimo ih na ručak i na igru, čuvamo ih, za razliku od jutarnje smjene kada se obrađuje novo gradivo. Ispada da mi samo čuvamo djecu, pa se i roditelji ponašaju u skladu s tim: dolaze u različite termine, neki u tri, neki iza četiri sata, gotovo kao u vrtiću. 

S druge strane, roditelji imaju golemu obvezu plaćati tih 750 kuna koje pokrivaju i naše plaće, bolovanja, regrese, božićnice, prehranu, naknadu za kuharice. Točnije, plaćaju 350 kuna po djetetu uz 22 kune po danu za prehranu. Sve to je posve nedopustivo! – kaže Ivna Blajić, učiteljica razredne nastave u OŠ “Meje”. 

– Iznos nije zanemariv posebice ako se uzme u obzir da mnogi roditelji imaju dvoje ili više djece. Događa se da više ne mogu podmirivati te troškove, pa djecu ispisuju iz produženog boravka. Iz toga proizlazi da osnovno školovanje u Hrvatskoj nije besplatno za svu djecu! – upozorava prof. Marina Travnikar koja predaje njemački jezik u OŠ “Meje” i “Spinut”, inače članica županijskog HSLS-a, koja u ime njihova Odbora za prosvjetu i kulturu proziva Ministarstvo prosvjete da konačno regulira ovu manjkavost u sustavu obrazovanja.

– Problem se dodatno komplicira kad se svemu doda činjenica da učiteljica koja radi poslijepodne ne može napredovati kao mentor jer nije na takozvanoj print-listi Ministarstva prosvjete. Njezin napredak moguć je tek ako se “oslobodi” rada u produženom boravku i uvrsti na tu listu, a to može trajati godinama. Dakle, država koja teži izvrsnosti, u startu ne daje mogućnost usavršavanja i napredovanja u struci mladim prosvjetnim radnicima. 

Otvara se i pitanje što kada bi ta učiteljica željela postati vršitelj dužnosti ravnatelja. Kako bi je Ministarstvo platilo ako nije na print-listi?!- otvoreno pita prof. Travnikar, upozoravajući da su u ovom slučaju zakinuti ne samo učitelji, nego i kuharice kojima lokalna samouprava također sudjeluje u osobnom dohotku. Mr. Petar Krolo, predsjednik Odbora za prosvjetu i kulturu županijskog HSLS-a, objašnjava nam kako je nastava u cjelodnevnom boravku organizirana tako da učiteljica koja radi poslijepodne ne pomaže samo u pisanju domaće zadaće, nego i predaje određenu grupu predmeta, pa se može financirati iz sredstava Ministarstva prosvjete

.- Ministarstvo bi trebalo u potpunosti preuzeti financiranje svih djelatnika u produženom, odnosno cjelodnevnom boravku, a roditelji bi trebali snositi samo troškove prehrane. Time bi se doskočilo ispisivanju brojnih učenika iz tih programa zbog visine troškova, a i broj programa bi se povećao kada bi država preuzela teret plaćanja – kaže mr. Krolo.