ivo škrabalo
U nedjelju, 18. rujna 2011. godine, u Zagrebu je nakon kratke i teške bolesti u 78-oj godini života preminuo Ivo Škrabalo. Rođen u Somboru, 19. veljače 1934. godine, Škrabalo se po
litički aktivirao 1990-ih, obnašajući razne dužnosti. Bio je predsjednik Velikog vijeća HSLS-a, član Malog vijeća stranke te saborski zastupnik zastupnik HSLS-a u dva mandata, od 1992.-1995. i 2000.- 2003. godine. U saborskim je mandatima bio predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Odbora za vanjsku politiku te potpredsjednik liberalne, demokratske i reformatorske grupe u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Za vrijeme Domovinskog rata u Vladi narodnog jedinstva bio je i doministar kulture za međunarodnu suradnju. Godine 1996. Škrabalo je bio jedan od kandidata HSLS-a za Gradonačelnika Grada Zagreba, no predsjednik Franjo Tuđman odbio je potvrditi njegov izbor.

U HSLS-u ćemo ga pamtiti i kao kreatora Deklaracije 8. Sabora stranke, 1998. godine, pod nazivom „Republika Hrvatska- idejni i politički otklon od dvaju totalitarizama 20. stoljeća“, a stavove koji su u njoj izneseni, deset godina kasnije gotovo identično Europa je pretočila u Rezoluciju Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu .

Ivo Škrabalo u svojim je političkim stavovima i vizijama često bio korak ispred svog vremena, poštujući i živeći liberalnu ideju cijelog života.