Darinko Kosor: Hrvatski narod zaslužuje bolju budućnost nego što nam je bila prošlost

Darinko Kosor na 27. obljetnici HSLS-a

Svečanom sjednicom koja je održana u nazočnosti članova i simpatizera stranke, kao i brojnih gostiju s političke scene obilježen je u subotu 21. svibnja 2016. godine u Zagrebu, 27. rođendan HSLS-a, prve demokratske stranke osnovane u modernoj Hrvatskoj.

Tom prigodom nazočnima su se obratili predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, ali i predsjednici ili članovi predsjedništava HDZ-a, MOST-a, HSS-a, HSP AS, HRAST-a, HNS-a, HRID-a, reformista i stranke MB 365.
Skupu je nazočio i dugogodišnji predsjednik HSLS-a Dražen Budiša.

Ističući kako je HSLS prva demokratska stranka u novijoj hrvatskoj povijesti, čiji su osnivači imali hrabrosti djelovati i politički se boriti za demokraciju, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor izrazio je zadovoljstvo što su na ovoj svečanosti nazočni predstavnici gotovo svih parlamentarnih stranaka od ljevice, preko centra do desnice.

Danas su s nama sve naše kolege iz Domoljubne koalicije, ali i iz oporbe što potvrđuje da je HSLS ostao na svojim izvornim liberalnim načelima, da smo stranka centra i da možemo surađivati sa svim dobrim ljudima, koji žele dobro Hrvatskoj. Tako je bilo 1989. godine, tako je i sada 2016. – kazao je Kosor.

Prisjetio se i 20. svibnja 1989. godine kada je osnovan HSLS, kao i čelnika stranke poput Dražena Budiše, Vlade Gotovca i Velimira Terzića, ali i prvog predsjednika stranke Slavka Goldsteina.

Svi oni koji su osnivali i djelovali u HSLS-u sanjali su i željeli Hrvatsku, mnogi još 70-tih godina prošlog stoljeća, imali probleme zbog svog političkog djelovanja. Uvijek smo sanjali Hrvatsku i to demokratsku Hrvatsku, o čemu smo govorili, te po čemu smo djelovali od svog osnutka. Pravo pojedinca, sloboda izražavanja misli, slobodno tržište, manjinska prava, zaštita okoliša …. Jedni su od najvažnijih dijelova programa HSLS-a za što su se zalagali naši predsjednici – od osnutka do danas – naglasio je prvi čovjek stranke Darinko Kosor ističući da je to misija koja se nastavlja i u budućnosti.

Podsjetio je i kako je spomenik banu Jelačiću vraćen na središnji zagrebački trg upravo kroz ideju i inicijativu HSLS-a i peticijom 70.000 građana, ali i kako je HSLS prva stranka koja je donijela deklaraciju protiv totalitarnih režima, osuđujući ih jasno i bez zadrške.

Mi danas živimo kako živimo, ali hrvatski narod zaslužuje bolju budućnost nego što nam je bila prošlost. Sve ono što nas je dijelilo trebamo dati povjesničarima, a sve ono što nas povezuje, a reklo bi se da je 90 posto toga što nas veže zajedničko svima nama, i u interesu hrvatskih građana, stoga upućujem poziv da djelujemo zajedno. HSLS je bio i ostao stranka koja će biti okrenuta budućnosti – istaknuo je Darinko Kosor.

Zaključio je kako HSLS nikada političke partnere nije dijelio na lijeve i desne, nego samo na one koji mogu Hrvatskoj pomoći da bude zemlja blagostanja, da njezini građani žive bolje, da se mogu obrazovati, zapošljavati zato što su sposobni, a ne podobni. Upozorio je kad takvu Hrvatsku budemo mogli bez podijela graditi, tada će i HSLS biti u stanju ostvariti ideale svojih osnivača.

hsls-27-godina-1hsls-27-godin kreso-beljakjuro-martinovicdrago-prgometmiro-kovacpredrag-stromarradimir-cacicana-stavljenic-rukavinadarinko-kosor