U četvrtak 21. studenog 2013. sa početkom u 10 sati ogranak HSLS-a Rijeka održao je tiskovnu konferenciju, na kojoj je tema bila porezni teror obrtnik, a tekst su prezentirali predsjednica HSLS-a Ogranak Rijeka doc.dr.sc. Suzana Jurin, rizničarka HSLS-a Ogranak Rijeka Gordana Grubišić i tajnik HSLS-a Ogranak Rijeka mag. ing. Marko Begonja.

Mi u HSLS-u moramo ukazati javnosti na izuzetno težak položaj u kojem su se našli obrtnici u Republici Hrvatskoj, a  nitko od mjerodavnih u Ministarstvu obrta ne žele uopće reagirati, niti  probleme konstatirati.

U zadnje vrijeme možemo vidjeti a i pročitati u tiskovinama koliki broj poslovnih subjekata je Porezna uprava ovršila zbog poreznih dugova. Među ovršenima veliki je broj “Obrtnika”.  Obrtnici ne osporavaju svoje dugove, ali ističu kako nikoga u Poreznoj upravi ne zanima kako su nastala njihova dugovanja, a niti imaju konkretnu pomoć niti podršku od Porezne uprave pri naplatiti svojih potraživanja od dužnika.

U ovoj izuzetno dugoj i teškoj gospodarskoj krizi, obrtnici koji s malim prihodima preživljavaju, i imaju problema s naplatom svojih potraživanja, morali su početkom 2013 godine po sili Zakona, koji je donio navodno poreznu olakšicu privrednicima povećavajući limit za ulazak u sustav PDV-a,  izaći iz sustava PDV-a, ako su bili ispod limita  za sustav PDV-a.

Obrtnici su tada prilikom izlaska iz sustava PDV-a morali prikazati i uplatiti PDV-e u Državni proračun na sve ispostavljene a nenaplaćene račune. Upravo velika većina Obrtnika danas ima blokirane račune zbog nemogućnosti uplate obračunatog PDV-a na nenaplaćene račune. Vode sporove s dužnicima, ali ne mogu do svojih prihoda.

Ovdje se javlja još jedan problem s kojim se Obrtnici susreću, a o kojem svi šute. Naime prema Zakonu o obrtu, sva primanja, i prihodi preko poslovnog računa Obrtnika je Obrtnikov dohodak. Dakle pojednostavljeno poslovni račun Obrtnika je ujedno i Obrtnikov tekući račun. Kada se Obrtniku dogodi blokada poslovnog računa, tada su mu blokirana sva sredstva. U toj situaciji Obrtnik nema prava na zaštićeni račun, na koji bi mu se izdvajala minimalna sredstva potrebna za život i uzdržavanje obitelji. Iako su obrtnicima i njihovim obiteljima uglavnom upravo primanja iz obrta jedina primanja, na ovaj način obrtnici se ostavljanju bez ičega. Mi u HSLS-u smatramo da su s te osnove Obrtnici u cijeloj RH diskriminirani, i nisu u istoj poziciji s ostalim zaposlenim građanima, kojima kada se dogodi blokada računa, imaju pravo na zaštićeni račun, i pravo na minimum sredstava za uzdržavanje. Nadalje Obrtnici na ovaj način ostaju i bez obrtnih sredstava za daljnje poslovanje. Što to znači mogli smo 16.11.2013 pročitati i u Novom Listu u Internet izdanju, gdje je objavljen podatak da je u 2013 godini zatvoreno 82 obrta na području PGŽ, što predstavlja povećanje broja zatvaranja obrta u odnosu na prethodne godine, a bolja situacija nije ni u drugim dijelovima RH. Kada se dogodi obrtniku da je primoran zatvoriti svoj obrt, tada obrtnik kao nezaposlena osoba nema nikakvih primanja, niti pomoći uslijed nezaposlenosti sa Zavoda za zapošljavanje. Jednostavno izuzet je iz tih prava i primanja.

Iako na cijelom području RH obrtnici i ostali poslovni subjekti su u izuzetno teškoj poslovnoj krizi, niti jedno resorno Ministarstvo, ne donosi olakšice u pslovanju i smanjenje fiskalnih obveza, kako bi olakšala položaj privrednicima, i pomogli im u izlasku iz krize, već upravo suprotno, nameću im se sve veće i veće fiskalne obveze i porezi.

 Većina Obrtnika, a i ostalih Poslovnih subjekata, ističe i traži od resornih Ministarstava, smanjenje ili ukidanje doprinosa Hrvatskoj obrtničkoj komori i Hrvatskoj gospodarskoj komori jer u ovoj ekonomskoj krizi, to su izuzetno velika opterećenja za poslovanje. A naročito stoga što je to fiskalni namet od kojeg Obrtnici ili privrednici nemaju nikakve konkretne koristi niti pomoći u poslovanju, a ne vide ni svrhu Komora takvih kakve su sada. Jednostavno doživljavaju ih kao vreće bez dna, u kojima nestaje njihov novac. A s obzirom na cijelu situaciju oko HGK nije ni neočekivano takvo razmišljanje.

Obrtnici  apeliraju da se uvide njihovi problemi, da se ne blokiraju za PDV-e kojeg nisu naplatili,da im se dopusti zaštićen račun, u slučaju ovrhe,  na koji bi im se izdvajao dio prihoda neophodan za život i daljnje poslovanje. Obrtnici traže da ih se izjednači sa svim ostalim radnicima koji uslijed gubitka posla imaju prava primanja i pomoći određeno vrijeme sa Zavoda za zapošljavanje. Obrtnici zahtjevaju od Vlade i resornih ministarstava da ustroje Poreznu upravu s ljudskim licem, a ne hladan i bezosjećajan sustav. Obrtnici i Privrednici u Poreznoj upravi žele vidjeti partnera, nekoga kome se mogu obratiti za pomoć, i tko će razumjeti njihove probleme. Žele zajedničkim snagama i sinergijom izaći iz krize. Žele da ih netko čuje i uvaži.

HSLS Rijeka