– “Prilikom posjete zračnoj Luci Split sa sjedištem u Kaštelima radi otvaranja nove stajanke, premijerka sa suradnicima nije našla za potrebno posjetiti gradsku upravu i Grad Kaštela. Takvo ponašanje ukazuje na skandalozno i posve neprihvatljivo ponašanje najviših državnih dužnosnika, kada isti svojim postupcima, često puta zbog uskostranačkih razloga negiraju institucije grada, legalno izabranu gradsku upravu, i gradsko vijeće kao predstavničko tijelo, a time i građane.” navodi se u priopćenju za medije vijećnika Branka Radačića koje donosimo u cijelosti.

Gradsko vijeće Grada Kaštela svjesno poteškoća sa kojima se suočava grad, službeno je pozvalo premijerku da održi sjednicu vlade u Kaštelima, i uputilo apel vladi da pomogne Kaštelima.
Nažalost, do danas vlada i premijerka se nisu udostojali niti odgovoriti na apel gradskog vijeća Grada Kaštela, iako se premijerka svojski trudi na različite načine pomoći gradovima i općinama. Kaštela su grad sa najviše problema, i ni jedna ih gradska uprava zbog proračunskih ograničenja neće moći riješiti bez pomoći države odnosno vlade.

Premijerka zaboravlja da su Kaštela grad sa oko 40 tisuća stanovnika, drugi grad u županiji, i da se takvo ponašanje teško može bilo čime opravdati.
Samo 100 metara dalje od zračne luke nalazi se tvrtka Kaštelanski staklenici d.o.o. u vlasništvu države. Premijerka vjerojatno nije upoznata ili se ne želi opterećivati sa time, da radnici već mjesecima nemaju nikakva primanja, sezonski radnici nakon odrađenog posla još uvijek nisu dobili svoje plaće niti je izvjesno kad će se to dogoditi. Nastavak državne politike rasprodaje nekretnina vodi nestanku tvrtke i daljnjem gašenju radnih mjesta, a time i nestajanje jedine preostale proizvodne tvrtke u gradu.  

Premijerka možda nije upoznata sa time da jedna četvrtina stanovnika Grada Kaštela, sjeverno od državne ceste D-8, nema pitku vodu što je civilizacijska sramota! Bilo bi zgodno da premijerka dođe u taj dio grada, i vidi u kojim uvjetima žive stanovnici.

Zbog krutih zakonskih propisa Kaštelima je onemogućen bilo kakav razvoj, postupak legalizacije objekata zbog važećih zakonskih rješenja je pretjerano skup i gotovo nemoguć, skoro puštanje u rad eko projekta u rad je neizvjesno, i biti će skupo i neekonomično zbog toga što postupak legalizacije objekata kasni, pa je time i krug korisnika mali.  Većina tvrtki na području grada koje su prodavale vladine institucije, prodavane su isključivo zbog špekulativnih namjera, i do danas predstavljaju ruglo grada i potencijalnu opasnost za građane. Mehanizmi nadzora i kontrole nisu ugrađeni u ugovore o prodaji ili se dosljedno ne primjenjuju prema onima koji su kupili te objekte, a ne žele ih staviti u funkciju.

Radovi na rekonstrukciji državne ceste D-8 kroz Kaštela već mjesecima  se ne izvode, iako bi ta prometnica trebala biti prioritet Vlade. Ta prometnica je žila kucavica, najopasnija je  jer odnosi najviše ljudskih života, pa je neshvatljivo da vlada i nadležno ministarstvo negiraju tu činjenicu. Nejasno je zašto se toleriraju i prešućuju navodni propusti na projektiranju prometnice zbog čega je do daljnjega blokiran nastavak izvođenja radova.

Sve to bi premijerka mogla  saznati da dođe u Kaštela, i da se na licu mjesta upozna sa svim poteškoćama.
To bi bila prilika da se upozna sa stajalištima gradskog vijeća o projektu Brižine, Spaljivanju opasnog otpada u pećima Cemexa, Regionalnom centru za gospodarenje komunalnim otpadom u Lećevici, Kaštelanskim staklenicima, Kaštelanskom turizmu, Željezari, Adriachemu i drugim problemima koji tište grad.

Vlada nikako nebi smjela nekima biti majka a nekima maćeha.