Na Okruglom stolu HSLS-a na temu: Deinstitucionalizacija na hrvatski način

– Centar za rehabilitaciju Zagreb podružnica Orlovac, koji je vodila Dorica Nikolić, raspravljalo se o načinu kako se ona provodi.

Sudionici okruglog stola bili su:

  • roditelji i skrbnici štićenika doma Orlovac
  • Zorana Bujas Petković, psihijatrica
  • članice Udruge roditelja Oaza
  • predstavnica Hrvatske udruge za mentalnu retardaciju Ivana Mance

Ministarstvo socijalne politike i mladih je u svibnju potpisalo Sporazum o suradnji sa Institutom Otvoreno društvo iz Budimpešte vrijedan 3,5 milijuna dolara kojim se financira projekt intenzivnog procesa transformacije i deinstitucionalizacije Centra za rehabilitaciju Zagreb i Centra za rehabilitaciju Stančić. Tim projektom treba izmjestiti 440 korisnika iz obje ustanove u stanove.

            Podružnice Centra za rehabilitaciju Zagreb – Paunovac i Orlovac time ne bi više imale smještajne kapacitete, već bi imale samo dnevni centar, a Sloboština II – smještajni kapacitet.

            Podružnica Paunovac gdje su bili smješteni korisnici mlađe dobi je izmještena i korisnici su u stanovima na području Zagreba.

            Sada je na redu izmještavanje korisnika Orlovca, a tome se protive roditelji i skrbnici korisnika.

Pitali smo roditelje zašto se protive, a oni su u svojim izlaganjima ustvrdili slijedeće:

–       razočarani su da se nitko od mjerodavnih nije odazvao Okruglom stolu,

–       zadovoljni su smještajem svoje djece u Orlovcu,

–       smatraju da su njihova djeca starije populacije 40 godina i više i da im izmještanje šteti, a s tim se slaže i struka (psihijatri i defektolozi),

–       tvrde da se na njih vrši pritisak i da način kojim se provodi deinstitucionalizacija, je nasilan, neorganiziran i bez dovoljno stručnog osoblja. Edukacija nestručnog osoblja (čistaćice, šoferi, kuharice, domari…) vrši se na brzinu i preskupa je za kvalitetu koja se dobiva,

–       roditeljima se ne daje pravo izbora, prijeti im se izbacivanjem djece iz sustava.

Obratili su se do sada na sve moguće adrese i institucije pa i medijima, ali nisu dobili nikakve konkretne odgovore.

            Centrima za rehabilitaciju Zagreb i Stančić smanjuje se osoblje kako bi mogli provoditi deinstitucionalizaciju tj. transformaciju centara umjesto da za deinstitucionalizaciju koriste novo osoblje.

      Naglašavaju da način provedbe deinstitucionalizacije kako se to radi u Hrvatskoj ne

postoji nigdje u Europi. Posjetili su i Austriju i upoznali se sa oblicima smještaja u toj zemlji. 

Nisu protiv deinstitucionalizacije i inkluzije, ali ona se ne može provoditi nasilno, bez

prava roditelja na izbor, bez dogovora s roditeljima. Smatraju da u proces deinstitucionalizacije kao roditelji moraju biti uključeni od trenutka kada počinje socijalna usluga.

            Ministarstvo ih mora uvažavati kao partnere, a ne podanike. To im jamči i Memorandum o socijalnom uključivanju koji je RH potpisala s Europskom komisijom  2007. godine.

            Traže od Ministarstva da u deinstitucionalizaciju uključe nove korisnike, a njihovu djecu ostave u smještaju na Orlovcu. Boriti će se za to svim raspoloživim sredstvima i žale da naši mediji nisu zainteresirani za sudbinu njihove djece.