27. siječnja 2017. u Novinarskom domu u Zagrebu održan je okrugli stol u organizaciji HSLS-a, na temu “Pravo na vodu je ljudsko pravo”. Na početku događanja okupljene je pozdravio predsjednik HSLS-a i saborski zastupnik Darinko Kosor, te izaslanik Ureda premijera RH i državni tajnik Mario Šiljeg.

Organizator okruglog stola i predsjednik HSLS-ovog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Mirko Budiša rekao je da HSLS smatra da je potrebno, hrvatskim Ustavom, pravo na vodu proglasiti temeljnim ljudskim pravom.

Razlozi za to su:

  1. Voda je životno važni resurs, stoga ovisnost čovjeka o vodi ne smije biti podložna interesima tržišta ili bilo kojim drugim interesima, već je pravo na vodu čovjekovo iskonsko pravo.
  2. Zakonske odredbe nisu dovoljno snažno jamstvo da će voda i dalje biti nekomercijalno opće dobro jer su izmjene zakona lako provedive i tu uvijek postoji opasnost zloupotrebe njihove izmjene na štetu javnog interesa.
  3. Ustavno proglašenje prava na dostupnost vode za ljudsku upotrebu je najbolja pravna zaštita od rastućih tendencija i pritisaka za liberalizacijom tržišta vodne opskrbe.
  4. Privatizacija djelatnosti vodoopskrbe neminovno nosi rast cijena usluga prvenstveno radi ostvarivanja profita što stvara rizik da isporuka vode kao zajedničkog dobra može biti uskraćena.
  5. S vremenom će potreba za vodom sve više rasti, te će preuzeti strateški značaj kakav danas ima nafta. Stoga vodu treba zaštiti i osigurati da bude prvenstveno na korist građanima Republike Hrvatske.

Naglasio je da je potrebno Ustav RH dopuniti novom  ustavnom odredbom po kojoj su vodni resursi primarno u funkciji opskrbe građana i kućanstava. U tom smislu voda ne smije biti tržišna roba. U Hrvatskoj su vodni resursi zakonski regulirani kao nekomercijalno opće dobro. Međutim, promjenu zakona je proceduralno i operativno mnogo lakše provesti nego što bi to bio slučaj s Ustavom gdje je procedura izmjena znatno složenija. Kao visoko zadužena zemlja, Hrvatska je izložena  raznim  pritiscima pa i onim koji bi mogli rezultirati prodajom onog najvrijednijeg što nam je preostalo, prirodnih bogatstava. U svijetu su zabilježena  mnoga negativna iskustva s privatizacijom sustava vodoopskrbe koja je popraćena velikim poskupljenjima isporučenih usluga. Zbog toga postoje primjeri privatizacije i naknadne rekomunalizacije ove djelatnosti u nekim većim europskim gradovima. Uvažavajući gospodarsku i socijalnu situaciju u Hrvatskoj, HSLS smatra kako je u području vodnih usluga potrebno osigurati nadzor i državnu regulaciju ove djelatnosti. Dodao je kako ova inicijativa ne podrazumjeva da je država dužna osigurati vodu besplatno. Njome se želi onemogućiti bilo kakva diskriminacija u pristupu vodi te osigurati njena ekonomska dostupnost. HSLS predlaže da se sama procedura koja prethodi izmjeni Ustava provede na temelju zahtjeva 1/5 ukupnog broja saborskih zastupnika, bez potrebe organiziranja referenduma što je organizacijski zahtjevnije i financijski puno skuplje.

Sudionici panela bili su Mirko Budiša, predsjednik Odbora HSLS-a za zaštitu okoliša i prirode, Nj.E. gđa. Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije, Viktor Simončić, stručnjak iz područja zaštite okoliša i nezavinski konzultant, Zlatko Pletikapić, stručnjak za zaštitu voda, Marko Ercegović, savjetnik u Udruzi gradova Hrvatske, Sandra Švaljek, ekonomski stručnjak i kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba, Miroslav Šimić, predsjednik Kluba zastupnika MOST nezavisnih lista, Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Ilija Ćorić, glavni tajnik HSS-a, te fra Božo Vuleta, zamjenik predsjednika Franjevačkog instituta za kulturu mira.

Raspravi su se priključili i ostali gosti događanja: Branka Juričev-Martinčev, potpredsjednica Kluba zastupnika HDZ-a i gradonačelnica Vodica, Josip Salapić, saborski zastupnik HDSSB-a i Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.

DSC03021DSC03010DSC03025DSC03023 DSC03033DSC03040DSC03045DSC03032DSC03054DSC03051