hsls logoU organizaciji HSLS-a u utorak, 10. ožujka 2015. godine u Europskom domu održan je Okrugli stol na temu: “Reforma javne uprave” na kojemu su uz moderatora Josipa Budimira, člana Uprave Francka i ekonomskog stratega HSLS-a sudjelovali: prof. dr.sc. Zdravko Petak s Fakulteta političkih znanosti, dr.sc. Martina Dalić, saborska zastupnica i bivša ministrica financija, Vuk Vuković, M.Sc. sa Zagrebačke škole ekonomije i managementa, mr.sc. Davor Žmegač, dekan VPŠ Libertas, Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

U raspravi svi sudionici Okruglog stola usuglasili su se da je nužno provesti reformu javne uprave, ali bez političke volje to neće biti moguće jer je to prvenstveno političko pitanje. Utvrđeno je da u Hrvatskoj postoji dovoljan broj obavljenih istraživanja, znanstvenih radova, komparativnih analiza od strane stručnjaka i znanstvenika i značajan broj prijedloga reformi koje nikad nisu zaživjele kao i strategija koje se nisu maknule od korica. Kada su političke stranke u oporbi sve podržavaju reforme, ali kada dođu u poziciju reforme se izgube na Markovom trgu na putu između Banskih dvora i Sabora.

Reforma javne uprave ne znači nužno “bolne rezove” već je prvenstveno depolitizacijom potrebno stvoriti učinkovitu državnu i javnu administraciju.

Zaključeno je da bi najbolje bilo kada bi političke stranke oko reforme javne uprave postignule konsenzus, ali i da buduća vlada, ma koja ona bila, ukoliko nema političkog konsenzusa, mora imati političke hrabrosti i odgovornosti da sama provede reformu javne uprave.