Priopćenje za medije: Očuvanje javnih prostora i javnih interesa- primjer dviju zimskih terasa na Cvjetnom trgu

Prenosimo priopćenje za medije zagrebačkog HSLS-a na temu Očuvanje javnih prostora i javnih interesa- primjer dviju zimskih terasa na Cvjetnom trgu.

Zagrebački HSLS izražava nezadovoljstvo odlukom Gradske uprave Grada Zagreba da “preko noći” izda dozvolu Hoto centru d.o.o. Zagreb za postavljanje dviju novih zimskih terasa na Trgu Petra Preradovića, tik uz zaštitnu ogradu crkve Sv. Preobraženja. Zbog ovih dviju terasa će se smanjiti ionako nedovoljna pješačka zona na Cvjetnom trgu.

Nažalost, i ovaj put interes investitora stavljen je ispred interesa građana. Građani su svjesno isključeni iz “svog dnevnog boravka” u kojem svakodnevno žive, te se još jednom potvrđuje da nemaju gotovo nikakav utjecaj na neposredno životno okruženje.

Slučaj novih zimskih terasa na Cvjetnom trgu je primjer nametnutog modela tzv. privatno-javnog interesa s minimumom javnog, a maksimumom privatnog interesa, namijenjenog samo elitnom sloju stanovnika Zagreba.

Pitanje javnog dobra i javnog interesa za donositelje odluka u Gradu Zagrebu trebaju biti od iznimne važnosti.

U kontekstu urbane politike Grada Zagreba, zagrebački HSLS protivi se “poklanjanju” dijela javnog prostora privatnim interesima.

Zbog svega navedenog, zagrebački HSLS traži očuvanje Cvjetnog trga kao pješačke zone, bez smanjivanja njegove veličine u korist gradnje novih zimskih terasa.